Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

USTALAR VE ÇIRAKLARI İSTESOB’DA BULUŞTU…

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, usta-çırak ilişkisini canlandırmak ve yaşayan usta sanatkarları onurlandırmak amacıyla bu sene ilk defa Ehl-i Zanaatkarlar Buluşması gerçekleştirdi. Farklı sektörlerden birçok kişinin katıldığı etkinlikte usta sanatkarlar mesleki tecrübelerini paylaştı. Usta sanatkarlara ve çıraklarına Birlik Başkanı Faik Yılmaz ve oda başkanları tarafından ödül verildi. Marangozluk meslek dalının ‘ustalık’ ünvanı geçtiğimiz yılın Ahi Baba’sı Ümraniye Marangozlar Odası Başkanı Suat Yazıcı’ya verildi.

İSTESOB, usta ve çıraklarını Ehl-i Zanaatkarlar Buluşması’nda bir araya getirdi. Ehl-i zanaatkarların çırakları ile buluşması ödül töreninde 14 meslek dalında ödül verildi. Marangozluk meslek dalında ‘ustalık’ ünvanı geçtiğimiz yılın Ahi Baba’sı Ümraniye Marangozlar Odası Başkanı Suat Yazıcı’ya verilirken, yetiştirdiği çırağı ise yeğeni Ömür Yazıcı oldu. Ödül töreni sonrası TRT’ye röportaj veren Suat Yazıcı, “Hatırlanacak işler yapmak mutluluk verici” dedi.

Birlik Başkanı Faik Yılmaz, mesleki eğitim ve ahilik değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması açısından usta çırak ilişkisine büyük önem verdiğini söyledi. Başkan Yılmaz, “ Devletimiz son yıllarda artan bir destekle, meslek eğitime yatırım yaparak, zanaatkarların sayısını arttırmaya çalışıyor. Biz de meslek örgütleri olarak elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışıyoruz. Ama pek çok sektör, yetiştirecek çırak bulmakta zorlanıyor. Usta sanatkarımızın sayısı maalesef azalıyor” dedi

“HER MESLEKTEN İNSANA İHTİYAÇ VAR”

Başkan Yılmaz, gençlerin ailelerin yönlendirmesiyle beyaz yakalı olarak tabir edilen mesleklere yöneldiğinden bahsederek, şöyle devam etti:” Yeni ustaların yetişmesi, ülkemiz için hayati öneme sahip. Ülkemizin kalkınması, refaha ulaşması için her meslekten insana ihtiyacımız var. Elbette doktora da ihtiyaç var, avukata da, kasaba da, marangoza da, terziye de… Alın teri akıtılan bütün meslekler benim için kıymetlidir. Ama herkes doktor olmak isterse veya terzi olmak isterse, olmaz, orada düzen bozulur.

Ülkemizde maalesef, ailelerin de yönlendirmesiyle bu düzen bozulmuş durumda. Herkes, çocuğunun öğretmen veya doktor olmasını istiyor. İnşallah, mesleki eğitimi güçlendirerek, ahilik değerlerini günlük hayatımıza katarak bu düzeni tekrar kurmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi ahiliğin temelinde usta, kalfa, çırak ilişkisi var. Ahilik sisteminde, ustalık düzeyine yükselebilmek oldukça meşakkatlidir.

Bir kalfa veya çırak belli aşamalardan, belli sınavlardan geçtikten sonra, ancak ustasının oluruyla ustalık seviyesine yükselebilir. Ve burada çok önemli bir detay var. Bir usta çırağına sadece mesleği öğretmez, en başta helalle haram kazancı, eline, beline, diline sahip olmayı öğretir. Bu da ticaret hayatımızın olduğu kadar sosyal hayatımız için de çok önemlidir. Ahiliğin kurduğu bu sistem sayesinde, asırlarca bu topraklarda sadece ticarette değil, sosyal hayatta da düzen sağlandı ve büyük bir medeniyet inşa edildi.”

USTALAR ANILARINI PAYLAŞTI

14 sektörden usta ve çırağın ödül aldığı törende ustalar, mesleklerini çok sevdiklerini ve önce iyi bir insan yetiştirmeye çalıştırdıklarını söyledi. Ödül alan çıraklar ise ustalarına teşekkür etti ve ustaların hem mesleği hem insanlığı öğrendiklerini söyledi. Etkinliğe katılan oda başkanları da Başkan Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini böylesi anlamlı bir etkinliğe imza attıklarını için tebrik etti.

Reklamı Geç