Ümraniye Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı sebebiyle Bosna-Hersek’in Başkenti Saraybosna’da “100. Yılında Çanakkale Zaferi” konulu resim sergisini açtı.
Çanakkale ruhunun Türkiye sınırlarını aşan boyutunu gözler önüne sermek isteyen Ümraniye Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve savaşta 3000 şehit veren Saraybosna’nın Çanakkale şehitlerini anmak üzere Bosna-Hersek’in Başkenti Saraybosna’da bir dizi etkinlik düzenledi. Başkent Saraybosna Milli Kütüphanesinde düzenlenen serginin açılışına Türkiye‘nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay’ın yanı sıra, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, Birleşmiş Milletler BM temsilcisi Valentin Insko, Askeri temsilciler, Bosna ilçe Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Program, sırasıyla Bosna-Hersek Milli Marşı ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Çanakkale konulu belgesel film gösterimi ile Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirinin okunmasıyla başladı.
BAŞKAN HASAN CAN; “ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ, SARAYBOSNA’DAKİ ŞEHİTLİĞİN KARDEŞİDİR”
Etkinliğin tarihi açılış konuşmasını gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can şu açıklamalarda bulundu: “Bursa kadar İstanbul kadar muhabbet duyduğumuz Saraybosna’da Milli Kütüphane’de bu programı yapmayı nasip eden Allah’a hamd ediyoruz. Kardeş ülke Bosna Hersek’te yapmış olduğumuz bütün etkinliklerde olduğu gibi bu programımızda da bizlerden destek ve himayelerini esirgemeyen Değerli Büyükelçimize, Yunus Emre Vakfı yetkililerine hassaten teşekkürlerimi arz ediyorum. Bosna ve Türkiye, geçmişlerinden gelen güçlü bağların izlerini bugün de derinden hisseden ve gelecek kuşaklara da aktarmak isteyen dost ve kardeş iki ülkedir. Ahidname, tarihi 1463 olan 550 yıllık bir insan hakları bildirgesidir. Ve ortak medeniyetimizin en önemli vesikalarından biridir. Bu vesikayı dünyaya tanıtmak hepimizin boynunun borcudur. Bu düşünceden hareketle 2013 yılında Sebil Meydanı’nda Üniversite’de ve Fojnica Kültür Merkezi’mizde ilmi toplantı, sergi, konser vb. bir dizi etkinlik gerçekleştirdik.
Bu etkinlikleri Kardeş Belediyelerimiz Stari Grad ve Fojnica Belediyeleri’nin himayelerinde gerçekleştirdik. Bunların en büyüğü ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Çanakkale’de düzenlenecek olan 77 ülke üst düzey temsilcisinin katılacağı büyük bir etkinlikle olacaktır. Çanakkale Şehitliği’nde yatan Saraybosnalı 21 yaşındaki Veli oğlu İsmail ile Travnik’teki Hacı Ali Baba Camii Mezarlığı’nda yatan Türkiye’nin Bosna Savaşı’ndaki ilk şehidi olan Selami Yurdan aynı gayeyle, mübarek bir niyetle savaştılar ve şehit oldular. Hepsinin de ruhu şad olsun. Mekânları cennet olsun. Saraybosna ve Çanakkale yaşadıklarıyla birbirlerinin kader yoldaşıdır. Her karış toprağı kanla sulanan bu iki ecdat yadigârı şehir, şehitler ve gaziler diyarıdır. Çanakkale Boğazı, Mijlaçka’nın, Neretva’nın Kocaçimendağı ve Alçıtepe İgman Dağı’nın kardeşidir.
Çanakkale Şehitliği, Saraybosna’daki şehitliğin kardeşidir” dedi. Başkan Hasan Can; “Çanakkale Savaşı’na katılan Balkan Müslümanlarının sayısı net olarak bilinmemekle beraber; 24 Şubat 1917 tarihli Savunma Bakanlığı’nın Alman Başkumandanlığına gönderdiği bir raporda “Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk’un ele geçirilmesinden sonra buralarda oturan Müslümanlardan gönüllü olarak müracaat edenlerin Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan Orduları Başkumandanlıkları tarafından Osmanlı Ordusu’na toplam 43 bin 243 kişinin gönderildiği ifade edilmiştir. Bu sayıya diğer Balkan bölgelerinden katılan gönüllüler de ilave edildiğinde miktarın kabaca 50 bini aştığı kabul edilebilir. Bu savaşın kazanılmasında bizim dedelerimizle beraber omuz omuza çarpışan sizlerin dedelerinizin ruhlarını şad etmek, ortak tarih ve kültür şuurumuzun köklerini burada hissetmek ve bu bilinci gelecek nesillere aktarmak için buradayız.”
Son olarak yaptığı konuşmada Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ümraniye Belediyesinin; ulusal çapta düzenlediği Resim, Hikâye ve Şiir yarışmalarına değindi. Başkan Hasan Can; “Yarışmalarımızın konusunu geçen sene ve bu sene “100. Yılında Çanakkale Zaferi” olarak belirledik. Yarışmada derece kazanan eserler kitap ve katalog haline getirildi. Ülkenin en saygın jüri üyeleri tarafından seçilen bu eserlerden bir demetini burada sergilemeyi uygun gördük” dedi.
Çanakkale Zaferi ile 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti‘nin tohumlarının ekildiğini ifade eden Türkiye‘nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay konuşmasında, sergilenen resimlerin Türk askerlerinin zafer yolunda karşılaştığı zorlu şartları anlattığını dile getirdi. Büyükelçi Cihad Erginay, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a ve onun nezdinde Ümraniye Belediyesine Saraybosna’da gerçekleştirmiş oldukları muhteşem etkinlik için teşekkürlerini sundu.
Muhteşem etkinlik, Ünlü Tenor Hakan Aysev ve piyanist Anjelika Akbar’ın Çanakkale’ye dair ağıtlardan oluşan repertuarlarıyla verdikleri konserle birlikte devam etti. Öte yandan Dolmabahçe Sergi Sarayı’nda düzenlenen “100.Yılında Çanakkale Zaferi” resim sergisi de Bosna’ya taşınarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu.