Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TARIK BUĞRA ÜMRANİYE’DE ANILDI..

Türk Edebiyatı’nın önde gelen

Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Tarık Buğra ölüm yıldönümünde Ümraniye’de düzenlenen panelde anıldı.

tarıkumr3Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği kültür-sanat programları hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Türk Edebiyatı’nın kilometre taşlarından biri olan Tarık Buğra, ölümünün 21. yıldönümünde Atakent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde anıldı. Küçük Ağa, Osmancık ve Yağmuru Beklerken gibi Türk Edebiyatı’na damga vuran önemli eserlerin sahibi olan ve romanları televizyon dizilerine uyarlanan, geniş kitleler tarafından tanınan Tarık Buğra için düzenlenen programda yazarın hayatından ve eserlerinden bilgiler paylaşıldı.

tarıkumr2Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Suat Köçer’in yönettiği panele emektar sinema oyuncusu Eşref Kolçak, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekin, İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durali Yılmaz ve Dramaturg Can Özcanlı konuşmacı olarak katıldı. Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Türkan Öztürk ve Hakan Karataş, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Arif Karabıçak, Ak Parti Ümraniye Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Tosun, Ak Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, vatandaşların ve öğrencilerin katıldığı programda yazarın eserlerindeki yerelliğe ve Anadolu değerlerine bağlılığına vurgu yapıldı.

tarıkumr1Ünlü yazarın hayatının anlatıldığı belgeselin gösterilmesiyle başlayan programda Prof. Dr. Mehmet Tekin, Buğra’yla 1993 yılında bir sempozyumda tanıştıklarını söyleyerek; “Tarık Buğra bu ülkenin bu coğrafyanın yüz akıdır” dedi. Küçük Ağa romanının gerçeği ortaya koyması bakımından, hakikati ters düz eden Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban romanının karşısında durduğunu belirten Tekin, Tarık Buğra için, bu yıl yayınlanacak bir kitap yazdığını sözlerine ekledi. “Küçük Ağa romanının dönemin bazı yazarları tarafından Anadolu insanını ve değerlerini hor gören yaklaşımlarına verilen bir cevaptır” diyen Prof. Dr. Durali Yılmaz, Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e öğütleri olarak birçok insan tarafından bilinen yazının Tarık Buğra tarafından kaleme aldığını söyledi.  Tarihle roman arasındaki farka bu anekdotla değinen Yılmaz, “Birisi vesikaya dayanır, diğeri zihniyeti yansıtır ve zihniyet vesikayı ezer geçer” dedi.

Yazarın Küçük Ağa romanından televizyona uyarlanan dizide rol alan Eşref Kolçak, Tarık Buğra’yla çalıştığı için kendisini şanslı hissettiğini belirterek; “Tarık Buğra yurdumuzun güzelliklerini, acılarını, mutluluklarını her zaman en iyi şekilde icra etmiştir” şeklinde konuştu. TRT dramaturglarından Can Özcanlı da kurum olarak geleneklerimize, tarihimize ve kültürümüze yakışan şeyler yapmak istediklerini dile getirerek; “Geçmişimiz çocuklarımıza vereceğimiz en güzel şey, yoksa kaybolur gideriz. Onun için bu kadar çok seviyoruz Tarık Buğra’yı” diyerek sözlerine son verdi. Ümraniyeli izleyenlerin büyük ilgi gösterdiği program alkışlar eşliğinde sona erdi.

Reklamı Geç