Kadıköy Belediyesi Potlaç Kadın El Emeği Pazarında 15 hafta boyunca satış yapan kadınlar birlikte dükkan açıyor.
Kadıköy Belediyesi’nin ve Kadıköylü kadınlarla düzenlediği toplantılar sonucunda ortaya çıkan projelerden biri olan “Potlaç Kadın Emeği Pazarı” 15 haftayı tamamladı. Kadıköy Belediyesi’nin Moda’da hayata geçirdiği projede 15 hafta boyunca 200’den fazla kadın ürettiği ürünleri satarak gelir elde etti. Kadın ve LGBTİ örgütlerine de stand ayrılan pazarda 17 kadın ve LGBTİ örgütü stantlardan faydalandı.
Potlaç Kadın Emeği Pazarı’nda ürünleri satan kadınlar 15 haftalık deneyimi paylaşmak ve değerlendirmek için bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. 200’den fazla kadının bir araya geldiği toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yerel yönetimlerin kadın politikalarını güçlendirmesi gerektiğini, bu alanda Kadıköy Belediyesi olarak daha fazla kadına ulaşılacak proje ve çalışmaların hayata geçmesini desteklediklerini belirtti.
Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel’in yaptığı kısa giriş konuşması sonrasında söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Yardımcısı Bahar Yalçın, Potlaç Projesi’nin Kadıköy Belediyesi’nde çalışan kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bir dizi toplantı sonrası çıkan ortak bir akılla geliştirildiğini hatırlattı. Yalçın Potlaç hedefinin uzun vadede kadın girişimciliğini ve kooperatifleşmeyi destekleyecek çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.
Kadınların 15 hafta süren deneyimlerini paylaştığı toplantıda Kadıköy Belediyesi’nin Kasım ayında Caddebostan Kültür Merkezi’nde açacağı Potlaç Dükkan hakkında bilgi verildi. Yaz, kış açık olması planlanan Potlaç Dükkân’dan yararlanacak olan kadınların vergi muafiyet belgesi almaları gerekiyor. Caddebostan Kültür Merkezi Giriş Katında açılacak dükkan Pazartesi hariç her gün, 10.00-21.00 saatleri arasında açık olacak. Potlaç Dükkânda, Potlaç Ağı’ndaki kadınlar dükkânda nöbetleşe görev alabilecek. Kadıköylü kadınlar için Potlaç Dükkâna ürün koyabilmenin ön koşulu, Kadıköy’de yaşıyor olmak (ikamet belgesi), ürünlerin kendi üretimi olması ve vergi muafiyeti belgesi almış olmak.
Potlaç Ağı’nda neler yapabilir? Kadıköy Belediyesi’nin göstermiş olduğu ve önümüzdeki dönemde de önerecek olduğu açık satış noktalarında (mevcutta Moda Çay Bahçeleri yanı) stant açarak gıda dışı ürünlerini satabilir. Potlaç Dükkân’a ürün koyabilir. Potlaç Projesi kapsamında planlanan eğitim ve atölyelere ücretsiz katılabilir.