Öncelikle Tüm Herkesin Ramazan Bayramını en kalbi duygularımla kutlarım. Ramazan bayramının gelmesiyle beraber tatlılar yapıldı, en lezzetli şekliyle anne dolmaları yapıldı, ikramlık şekerler alındı.
Peki ama nasıl beslenmeli ?
Sizler için güzel bir yazı derledim. Bayram sabahı bol renkli mevsim yeşilliklerinin olduğu hafif bir kahvaltıyla güne başlamak, gün içerisinde kan şekerinizi dengeleyecek ve zinde olmanızı sağlayacaktır. Sonrasında yavaş yavaş başlayan bayram ziyaretleriniz de Aparatif ikramlıklardan ,şeker veya şerbetli tatlı tüketeceksek, öncesinde kesinlikle süt /ayran tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılar tüketilmeden önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketim, Glisemik indeksi düşük olması nedeniyle sizi gün içinde şeker dengesizliğine sokmayacak ve rahat bir bayram geçirmenizi sağlayacaktır. İkram edilen börek, pasta , tatlı , vb. gıdaları az miktarda ve aralıklı tüketmek gerekir. Öğle ve Akşam yemeklerinde ilk olarak çorba tüketimi sonrasında ana yemek olarak etli sebze yemeği zeytinyağlı sebze yemeği ya da ızgara tercih edilmelidir. Yanında yoğurt veya salata yine kesinlikle olmalıdır. Eğer ki gün içinde ikramlık hazırlanan börek tatlı ve sarma gibi gıdalar aynı anda veya fazla miktarda tüketilmiş ise öğle ve akşam yemeklerinde çorba, ekmek, pilav, makarna olmamalıdır. Ana yemekler ile beraber kesinlikle asitli içecekler tüketilmemeli yerine az şekerli ya da şekersiz kompostolar ayran veya şalgam suyu tercih edilmelidir. Bayramda ziyaretlerimizi en azından 30 dakika yürüyecek şekilde araç kullanmadan yapmak gün içinde alınan fazladan kalorileri geri harcamak açısından önemlidir. Bayram boyunca her gün şerbetli tatlı tüketiminden kaçmak gerekir. Lakin her gün tüketilirse dahi 1 adet baklava (veya baklava dilimi kadar şerbetli tatlı) dan fazla olmamalıdır.
Şeker gibi bayramda Şeker komasına Dikkat!
Kesinlikle bilmeliyiz, beyaz un Kan şekeri regülasyonunu bozar ve kan şekerimizin hemen yükselmesine yol açar. Bu nedenle diyabet ve tansiyon hastalarının, börek tatlı ve dolmalardan 2. Kat daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Kan şekerinin aniden yükselmesi bir anda terleme, sersemleme, el ve ayaklarda uyuşma , ayak altı karıncalanmasına yok açar. Bu nedenle bu besinlerden önce kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Güzel geçen bayram sohbetleriniz size kilo veya sağlık sorunu olarak dönmesin diyor isek, bütün bu kurallara uymak gerekir.
Kan şekerini aniden yükselten (Glisemik İndeksi yüksek) besinler neler ?
Beyaz un, Makarna, Erişte, Pirinç, Patates ve toz şeker, En çok dikkat edilmesi gereken besinlerdir. Bu gıdalar ve benzeri gıdaların tüketiminde besinlerin üzerine limon sıkarak asidik düzeylerini arttırmanız, glisemik indekslerini düşürmektedir. Patates gibi nişasta miktarı yüksek olan besinlerin ise pişirildikten sonra soğutulup tüketilmesi de aynı şekliyle Glisemik yükünü azaltmak için güzel bir yöntemdir. Meyveler ile birlikte tarçın tüketimi veya kahve tüketimi meyvelerin glisemik indekslerini düşürür.
Bayram tatili yaz tatili ile birleştirilecekse formda kalmak şart diyenler için işte kalori hesabı;
1 Dilim patatesli börek (35g) :140 kalori
1 Dilim peynirli börek (35 g) :133 kalori
1 dilim tel kadayıf (80 g) :220 kalori
1 adet bayram çikolatası (10 g) :50 kalori
1 adet bayram şekeri (8 g) :35 kalori
1 dilim cevizli baklava :110 kalori
1 dilim fıstıklı baklava :115 kalori
1 adet Z. Yağlı Yaprak sarma :50 kalori
SABAH:
1 dilim kepek ekmeği
1 dilim peynir
5 adet zeytin
1 çay kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı bal
1 kase yağsız mevsim söğüş
1 adet yumurta
ARA ÖĞÜN:
2 adet baklava
1 fincan yeşil çay
ÖĞLE:
1 kase çorba veya 1 dilim börek
1 porsiyon sebze yemeği veya 5 adet yaprak sarma
AKŞAM:
1 porsiyon sulu yemek
1 porsiyon ızgara tavuk
1 kase salata
1 kase yoğurt
1 adet meyve
“Bol neşeli ve huzurlu bayram geçirmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler dilerim.”
Saygılarımla…
Nurettin ŞAHİNLİ
İntern Nörobilim Uzm.
& Diyetisyen
KLİNİK MÜDÜRÜ
Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Cad.
No:22/A Çekmeköy / İST
+90 539 335 36 41 www.dytnurettinsahinli.com
+90 505 095 09 71 info@dytnurettinsahinli.com