Her yıl 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren mobilya sektöründe, ekim ayına ait ihracat rakamları açıklandı. Buna göre geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,26 artışla 416 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Böylece ağustos ve eylül ayında negatif görünümlü olan ihracat pozitife dönerken MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Ekim ayı, mayıs ayından sonra en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 2. ay oldu. İlk 10 ayda 3 milyar 736 milyon TL ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,27 gerideyiz. İhracattaki pozitif değişimle 4,6 milyar dolar ihracatla yılı kapatabiliriz” dedi.
Yıllık 12 milyar dolarlık üretim hacmi yakalayan, 200 ülkeye ihracat yapan ve 500 bin kişinin çalıştığı mobilya sektöründe ihracatta pozitife dönüş ekim ayında kendisini göstermeye başladı. Geçtiğimiz bazı aylarda ihracatta düşüşler yaşayan sektör, ağustos ve eylül aylarındaki düşüşten sonra ekim ayında 416 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,28 arttı. 350 mağazasıyla Türkiye’nin önemli mobilya oyuncularından MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Ekim ayı, mayıs ayından sonra en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 2. ay oldu. İlk 10 ayda 3 milyar 736 milyon TL ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,27 gerideyiz. İhracattaki pozitif değişimle 4,6 milyar dolar ihracatla yılı kapatabiliriz” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 45 bin mobilya üreticisi olduğunu kaydeden Çalışkan; “Bunlardan 39 bin tanesinde bir kişi çalışıyor, yani firma sahibi aynı zamanda çalışan. Mobilya sektörü gibi sektörlere firma kurarken minimum yeterlilik talep edilmesi gerekiyor. En az 5 kişi çalıştırmak, en az 500 metrekare bir imalathane, belirli makineler ve bankada belirli bir sermaye olması gibi kriterler konulmalı. Çünkü Almanya’da 15 bin tane var ve onlar bizim 40 bin mobilyacının 3 katı üretim yapıyorlar. Bu düzenlemeler yapılırsa mobilya sektöründe haksız rekabet ortadan kaldırılır, personel sorununu çözülür ve kayıp dışından kurtulmak mümkün olur. Dolayısıyla sektör çok daha hızlı büyür. 12 milyar dolar olan yıllık üretim hacmi, çok hızlı şekilde 20 milyar dolarlara çıkabilir” dedi.
ABD’ye ihracat, artmaya devam ediyor
Mobilya ihracatında en çok ihracat yapılan 5 ülke sıralamasında Irak, Almanya, Birleşik Devletler, Fransa ve Romanya yerini korurken, kilogram başına ihracatın ortalama 6 dolar olduğu ABD’ye ihracat da artmaya devam etti. Türkiye’nin ABD’ye mobilya ihracatımız son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak 85 milyon dolardan 336 milyon dolara yükselirken, ABD’ye ihracat ekim ayında da artmaya devam etti. ABD’ye ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 arttı. Türkiye’nin yurt dışındaki dizi gücünden yararlanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Koray Çalışkan, “Afrika ve Arap coğrafyasında çocuklar Türk dizileri sayesinde Türkçe konuşuyorlar. Bir diziyi 700 milyon kişi izliyor. Türk dizilerinde mobilya gibi diğer sektörlerimizin de tanıtımını yaparak markalaşmayı sağlayıp katma değerli ihracata önemli bir katkı sunabiliriz” açıklamalarında bulundu.