Ümraniye Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği İstanbul’un Fethi’nin 564. Yılı kutlamaları Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Başkan Hasan Can’ın katılımıyla gerçekleşti.
Ümraniye Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlik kapsamında İstanbul’un Fethi’nin 564. Yılı Ümraniye İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilerin yoğun katılımıyla kutlandı. Kutlamaya Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Şenocak, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, muhtarlar, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstanbul’un Fethi’nin 564. Yılı kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“Fetih, gönülleri kalpleri kapıları açmak demektir” diyerek konuşmasına başlayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Ramazan-ı Şerif’in üçüncü günündeyiz, Rabbim nice ramazanlara ulaşmayı ve sevdiklerimizle birlikte olmayı nasip etsin” dedi. Başkan Hasan Can, “Fetih demek bir şehri, bir memleketi, bir ülkeyi almak demektir. Bunu almak için yaptığınız mücadele cihaddır” dedi. Mekke’nin Fethi’nden de bahseden Başkan Hasan Can, “İstanbul’un Fethi bir aşk olmuştur. Fatih’in yüreğinde bir sevda olmuştur. Bir gün İstanbul’u fethedeceğine yürekten inanıyordu” dedi. “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur” Hadis-i Şerifi’ne atıfta bulunan Başkan Hasan Can; “Bu müjdeye nail olmak için tarih boyunca nice seferler düzenlenmiştir” diyerek İstanbul’un Fethi’nin önemini konu alan bir konuşma gerçekleştirdi.
Ardından Çanakkale Geçilmez çizgi filmine değinen Başkan Hasan Can, Bosna’nın Fethi’nden de bahsetti. Başkan Hasan Can: “Fatih Sultan Mehmet 1463 yılında Bosna’yı fethettiği zaman buradaki rahiplere, ‘Din ve vicdanınızda hürsünüz. Hiç kimse rahip ve rahibelerin dini yaşantılarına müdahale edemez’ diye bir Ahidname veriyor. Ahidname 550 yıl evvel ecdadımızın din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas olduklarını gösteriyor. İşte bu Ahidnamenin saklandığı manastırın tam karşısına da Ümraniye Belediyesi olarak bir kültür merkezi yaptık” diyerek; çocuklara tarihi doğru kaynaklardan okumanın ve ondan dersler almanın önemini anlattı. Başkan Hasan Can, “29 Mayıs İstanbul’un Fethi; İslam dünyasına mübarek olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul’un Fethi’ne özgü yapılan program; şiir dinletisi, okul korosu, tiyatro ve müzik dinletisi ve Ümraniye Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisi ile son buldu.