Cumhuriyet Halk Partisi’nden Çekmeköy Belediye Meclis üyeliğine talep açan Cemil Özdemir, başarılı iş insanı kimliğinin yanı sıra imza attığı sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor. Özdemir; “Çekmeköy’de kent yaşamını çok daha güzel kılacağız” diyor…
31 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Çekmeköy Belediye Meclis Üyeliğine talep açan başarılı iş insanı Cemil Özdemir’in pandemi sürecinde Ömerli baraj gölünün hemen yanında hayata geçirdiği, anaokul ve ilkokul çocuklarımız için doğal yaşamı tanıyabilecekleri ve sosyal kooperatifçiliği öğrenebilecekleri Bonjur çocuk tatil köyü projesi her yönüyle farkındalık yaratıyor. Hiçbir devlet kaynağı kullanılmadan yapılan proje, belediyelerin büyük bütçelerle yapamadığı sosyal sorumluluk projelerine örnek teşkil ediyor.
Türkiye’de bir ilk olan İstanbul’daki bu marka proje için tüm okullar bir yıl önceden rezervasyon yaptırıyor. Aynı zamanda bir mühendis olan Cemil Özdemir’in, ağaçları ve doğal yaşamı koruyarak 40 dönüm arazi üzerinde hayata geçirmiş olduğu projede binlerce çocuğun hayatına dokunuluyor ve onların yaşama bambaşka bir pencereden bakmasına vesile oluyor. Özdemir, 31 Mart sonrası hedefleri için; “Çekmeköy’de kent yaşamını çok daha güzel kılacağız” diyor. www.yerelgazete.com.tr olarak böylesine anlamlı ve toplumsal açıdan önemli projeleri gerçekleştiren Cemil Özdemir’i yakından tanımaya yönelik bir söyleşi yaptık.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?..
Cemil Özdemir: 1969 yılı Sivas İli Hafik İlçesi Bayramtepe doğumluyum. İyi derecede İngilizce biliyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım. İlköğretim Sivas’ta, orta öğretimi Bursa’da ve lise ile üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Mezun olduktan sonra bir yıllık mecburi hizmet nedeniyle Türk Telekom ve daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda mühendis olarak yazılım projelerinde görev aldım.
İş yaşamınızdan bahseder misiniz?..
Cemil Özdemir: 1994 yılında kurucusu olduğum PCC Elektronik ve Yazılım firması ile özel sektörde iş hayatımı devam ettirdim. Bu dönemde Türkiye’nin ilk yüksek teknoloji elektronik güvenlik sistemleri ve görüntü işleme teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslar arası ARGE projelerine imza attık. Türkiye’de yerli güvenlik kamereler ve kayıt cihazları üreten yüzlerce gence iş imkanı sağlayan üretim projeleri yaptım. Türkiye’den ve uluslararası otoritelerden birçok ödüle layık görüldüm. Halen de savunma sanayisi ve ülkemizin bir çok yüksek teknoloji projelerine yazılım üretmeye devam ediyoruz. Savunma sanayinde görev alan onlarca mühendisin yetişmesinde bir teknoloji evi olduk.
Çalışma hayatınızda gerçekleştirmiş olduğunuz projeleri anlatır mısınız?..
Cemil Özdemir: 2008 yılında, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte millileştirme projesi ile ilk ve yerli obzervasyon operasyon araçları geliştirdik. Toplamda 250 araç ürettik. Aynı dönemde jandarma komutanlığı içinde 100’e yakın arazi ve terörle mücadele amaçlı obzervasyon ve canlı dağlar CAPX projesini geliştirdim.
2009-2010 yılında İstanbul – Anakara ve İstanbul-Edirne otoban üzerinde EGM KOM Daire Başkanlığı için plaka tanıma, ardaşıl takip, insan ve araç eşgal analizi yapan dönemin en önemli güvenlik projesini gerçekleştirdik. Bu proje için PCC Elektronik İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen 2010 Başarılı KOBİ Yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.
PCC Elektronik, ‘İhracatın Yıldızları 2010’ yarışmasında ‘Kreatif Ürün’ dalında ödüle layık görülmüştür. 2013-2014 yılında İçişleri bakanlığı için tüm sınırlarda kontrol amaçlı Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüz tanıma projesini yaptık ve halan bu proje çalışmaktadır. 2015 yılında Amerikalı Techwell ünlü chip üretici firmasının uluslar arası ARGE design evi olduk ve yaptığımız ürün tasarımları, Güney Kore, Tayvan ve Çin’de üretime girdi.
2002 yılında Türkiye’nin ilk yerli güvenlik kamera tasarımı ile yerli üretim yapan fabrikasını İstanbul Dudullu OSB’de kurduk. 2015 tarihinden itibaren sektörün birçok büyük kamu veya özel sektöründe (Reunalt, Ford, Çolakoğlu Demirçelik, Ereğli Demir Çelik, Aliağa Rafineri, Tüpraş Rafineri gibi) büyük kurumlarda yüksek güvenlik yazılımlarımız çalışmaktadır.
BONJUR Tatil Köyü projenize gelecek olursak..
Cemil Özdemir: 2020 yılı pandemi döneminde çocuklar ile ilgili sosyal sorumluk amacıyla Çekmeköy – Koçullu Mahallesi’nde Ömerli baraj gölünün hemen yanında, anaokul ve ilkokul çocuklarımız için doğal yaşamı tanıyabilecekleri ve sosyal kooperatifçiliği öğrenebilecekleri bir çocuk köyü projesine imza attım. Pandemi döneminde 40 dönüm arazi üzerinde kurulan bu köyde yüzbinlerce çocuğumuzun hayatına dokunarak onları doğal hayat ile buluşturdum. Çocuk köyü projemiz ile engelli, bakıma muhtaç veya devlet koruması alınmış bu özel çocuklar ile bir çok hayata katılma projesini, değerli gönüllü dostlarım ile birlikte gerçekleştirdim. Bu proje ile çocuk köyünün muhtarlığı gibi iş yaşamında çok özel olan bir görevi icra etmeye devam ediyorum.
Sosyal yaşamınızda yer aldığınız STK’lar hangileri?..
Cemil Özdemir: ÇEKMÜDER İş İnsanları Derneği, Koçullu Köy Derneği, SİYAD Sivas İş İnsanları Derneği, ÇEKSİAD, YASAD Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği, Güvenlik Sektörü İş İnsanları Derneği GESİAD gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunda başkanlık, yönetim kurulu üyeliği ve danışmanlık yaptım, sosyal projelerde yer aldım.