İstanbul Büyükşehir Belediyesi, acil müdahale gerektiren sorunları vatandaşlardan önce fark ederek ilgili birimlerle irtibata geçip sorunları hızlı ve etkin bir şekilde çözüme kavuşturmak amacıyla “Yerinde Çözüm Modeli”ni hayata geçirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü, geliştirdiği modelde sürekli sahada aktif olarak donanımlı mobil araçlarla takip ve çözüm sunmak üzere İstanbul’u, Anadolu Yakası’nda 3, Avrupa Yakası’nda 7 olmak üzere toplam 10 bölge olarak ele aldı. Söz konusu bölgeler ilçelerin birbirlerine olan mesafelerine göre belirlendi. Yerinde Çözüm Modeli’nin merkezleri, 19 lokasyonda bulunan Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesindeki İletişim Noktaları oldu.
“Yerinde Çözüm Modeli” kapsamında her bir bölgede görev yapacak minimum 2 kişiden oluşan gezici gözlem ekipleri oluşturuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde görev yapan Gözlem Ekipleri, uzun yıllar saha tecrübesi bulunan ve yerel yönetim süreçlerine hakim kişilerden titizlikle seçildi. Ekipler, sorumlu oldukları bölgelerde insan ve şehir hayatını riske atan, acil müdahale gerektiren sorunları vatandaşlardan önce fark ederek kısa zamanda çözüme kavuşturmaya başladı. Gözlem Ekipleri, teknolojik olarak tam donanımlı, GPS sistemiyle birbiriyle ve merkezle sürekli bağlantı kurabilen, görüntüleri ve bilgileri anında komuta merkezine iletebilecek güçte özelliklere sahip mobil ekiplerden oluşmaktadır.
Ekipler, AlO 153, İletişim Noktaları, Sosyal Medya, Muhtar, STK birimleri ve tüm iletişim kanallarıyla vatandaş tarafından Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne ulaşan acil ve kronik sorunların çözümünde ilgili birimlerle irtibata geçerek yerinde çözüme hız katmaktadır. Modelin süreçlerinin hızlı, etkin ve çözüm odaklı olabilmesi amacıyla paydaşlarla düzenli periyotlarda koordinasyon toplantıları gerçekleştirilmektedir. Bilgilendirme toplantılarında etkileşimli olarak İstanbul’a hizmet eden yerel ve mahalli yönetimler de dâhil olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve STK’ların talep ve önerileri de takip altına alınarak çözüme kavuşturulmaktadır.
Pilot olarak 10 ekiple görev yapan Yerinde Çözüm Modeli’nin nihai hedefi İstanbul’un 39 ilçesine 39 Gözlem Ekibi yerleştirerek çözüm dinamiklerini hızlandırmak, vatandaşın sorunlarının yerinde takibini yaparak hızlı ve etkin çözümleri sunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) düzenlenen tanıtım törenine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Osman Savaş ve Büyükşehir Belediyesi çalışanları katıldı.