Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇEKMEKÖY’ÜN GÖNGÖRMÜŞLERİ ESKİ GÜNLERİ ANLATTI..

Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlanan

Çekmeköy Belediyesi tarafından hazırlanan Ailemizin Çınarları projesi kapsamında, ilçenin yaşlıları Çekmeköy’ün tarihini yazdı. Taşdelen Turgut Özal Kültür Merkezi’ndeki gecede Çekmeköy tarihi yeniden canlandı.

cekmkttrh4Çekmeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Ailemizin Çınarları projesinde, güngörmüşlerin anlattıklarından derlenerek yazılan kitapla, tarih dilde can buldu. Projenin tanıtım toplantısı Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız, Belediye Başkan Yardımcıları Fatih Sırmacı, Ahmet Epli, Şahmettin Yüksel, Latif Coşar, Ak Parti İlçe Başkanı Salih Kırıcı, kitabın yazılmasına katkı sağlayan çınarlar ve aileleri katıldı.

cekmkttrh10Programda konuşan projeden sorumlu Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, “Çekmeköy özelinde başlayan bu proje sonucunda Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan önemli bir kaynak haline gelmiştir. Dört yıllık titiz çalışmanın bir ürünü olarak ortaya çıkan bu çalışmanın ardından kaybettiğimiz çınarlarımız da oldu. Onlara Allah’tan rahmet diliyor, hayatta olanlara sağlıklı, güzel bir ömür temenni ediyorum. Allah büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin,” dedi.

cekmkttrh5Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız ise, “Yeni bir ilçenin kalıcı köklerini kayda geçirme adına çok anlamlı, bir proje. Uzun süreli çalışmanın bugün hasat zamanı. Çekmeköy ilçesi bu tür çalışmalarla köklerini kalıcı hale getirip geleceğe güvenle bakacak” dedi.

cekmkttrh8Çekimleri 4 yıldır devam eden Ailemizin Çınarları projesi kapsamında elde edilen verilerden; Ailemizi Çınarları isimli bir dergi, Çekmeköy’ün gelenek ve göreneklerini, sosyal, siyasi ve kültürel hayatını anlatan 5 belgesel ve Çekmeköy’ün tarihini sözlü tarih yöntemiyle yeniden ele alan Tarih Dilde Can Buluyor: Çekmeköy isimli bir sözlü tarih kitabı hazırlandı.

cekmkttrh7Ön hazırlıklarına 2011 yılında başlanan projenin temel amacı; Çekmeköy’ün tarihinin bireysel tarih/geçmiş hikâyeleri ile yeniden yorumlanması ve Çekmeköy halkının bu tarihin yazımına aktif olarak katılmasını sağlayarak gençler ve yaşlılar arasında yeniden bir köprü kurulmasına destek olmak. Bu vesileyle yaşlılara vefa borcunu da ödemeye özen gösteren Çekmeköy Belediyesi, yaşlıların sosyal hayata aktif olarak katılmasını hedeflemekte.

cekmkttrh3Bir sözlü tarih projesi olan Ailemizin Çınarları projesi kapsamında hayatının önemli bir bölümünü Çekmeköy’de geçirmiş, semtin geçmişine ve gelişimine tanıklık etmiş yaşlı insanların, semtin tarihine ve gelişimine ilişkin sözlü tarih anlatılarını derlemek fikrini harekete geçirdi. Böylece hem semt insanının tarih yazımına birebir katkıda bulunması hem de belediye bünyesinde bu konuda bir arşiv oluşturulması amaçlandı.

cekmkttrh2Bu amaçtan hareketle gerçekleştirilen proje nihayetinde, Çekmeköy’de yaşayan ve yaşamış olan, 65 yaş ve üstü, kadın ve erkek toplam 25 kişiyle sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildi. Görüşmeler hem sesli hem de görüntülü kayıt altına alındı. Görüşülen kişilerin Çekmeköy’e ait fotoğraf, belge, mektup ve video kayıtları kitap, belgesel ve dergide yer verildi.

cekmkttrh1Adnan Menderes dönemi duygulandırdı

Projeye katılan çınarların kişisel geçmişlerinden yola çıkarak paylaştıklarında en dikkat çekici nokta Adnan Menderes dönemi oldu. Göçtü Kervan Dizildi Çekmeköy Yoluna isimli belgeselde yer alan İnönü ve Menderes dönemine ilişkin anekdotlar, ülkenin yakın tarihine ışık tutuyor. Projede anılarına başvurulan vatandaşlardan 1940 doğumlu Ali Fuat Köseoğlu, Menderes döneminde yaşadıklarına değinerek, “Ben o zaman öğretmen okulundaydım. Menderes uçak kazasında düşüp tekrar yurda döndüğünde tren ile Ankara’ya gidiyordu. Bizi de Arife’ye de karşılamak için çıkardılar. O zamanda kendisini görmüştüm. Hatta el salladı bende çok yakınındaydım, ben de el salladım ona” ifadelerini kullandı.

cekmkttrh9İsmet İnönü zamanında yokluk olduğuna değinen Köseoğlu, “Halk yokluk olduğu için kendi ektiğini, biçtiğini yiyordu. Hatta ben o zaman ilkokula giderken ayağımızda ayakkabı bile yoktu, lastik vardı. Okulda silgi yoktu. Bende lastiğin kenarını kesip silgi yapmıştım. Evde babamda rahmetli çok kızmıştı lastiği kestim diye. İnönü zamanı yokluğu verdiği bir yönetimdi. Menderes geldiği zaman her şey günlük gülistanlık oldu, halkın cebi para gördü. Halk birden bire değişti. Ben ilk defa o zaman ayakkabı giydim” dedi.

cekmkttrh6Proje filmde yer alan vatandaşlardan 1943 doğumlu Ayşe Gözel ise Çekmeköy’e ilk gelişini anlatarak, zaman içerisinde nasıl değişim gösterdiğinden bahsetti.Program, projenin başladığı günden itibaren emeği geçen başkan yardımcıları ve müdürlere teşekkür plaketi takdimi ile son buldu.