Pandemi sürecinin en çok mağdur olan kesimi esnafın can çekiştiğini açıklayan Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Mustafa Birol Kalyoncu, “Kirasını, kredisini, stopajını, vergisini, borcunu, harcını ödeyemeyen esnaf; batmış, bitmiş kimin umurunda. Esnaftan toplanan aidatlarla sıcak makam koltuklarında onbinlerce lira maaş alan esnaf temsilcileri neden ortalıkta yoklar?” diye sordu.
Bütün dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs hayatımızın her alanını olumsuz manada etkilerken; virüsün ülkemizde yarattığı en mağdur kesimlerin başında hiç kuşkusuz esnaf geliyor. Geniş zamanda mangalda kül bırakmayan bir çok esnaf örgütü ve temsilcisinin makam ve koltuk kaygısından sesini çıkarmadığı bu zor günlerde esnafın sesi olmaya çalışan az sayıda kişi ve kurum, “batıyoruz” diyerek adeta feryat ediyor. Koronavirüs günlerinde esnafın feryadını dile getirmeye çalışan isimlerden biri de Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Mustafa Birol Kalyoncu oldu. 2 yıl önceki oda seçimlerini kaybetmesine rağmen, bölge esnafının her türlü derdi ve sıkıntısını çözüm önerileri ile birlikte sürekli dile getirerek yetkililere iletmeye çalışan Kalyoncu, “Bu zor günde esnafın yanında olması gerekenler ortada yoklar” diye sitem ediyor..
Kendisi de aynı zamanda bir esnaf olan Mustafa Birol Kalyoncu, Oto Lastik Bayii ve Ekmek Fırını gibi işletmelerini ayakta tutmaya çalışıyor. “Damdan düşenin halini damdan düşen anlar” diyen Kalyoncu, “Sıcak makam koltuklarında oturdukları yerden ahkam kesenler ve esnaflığı unutanlar, ne yazık ki esnaf temsilcisi oluyorlar. Hal böyle olunca da bu zor günlerde esnafın sesini ne duyan ne de duyuran oluyor. Elbette önceliğimiz sağlık ancak vatandaşın sağlıklı kalabilmesi için maddi-manevi ayakta durabilmesi yani yaşayabilmesi lazım. Pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan ve kredilerle ayakta durmaya çalışan esnaf, bitme noktasının çok daha ötesinde bitti. İş yapamayan esnaf; kirasını ödeyemiyor, kredisini ödeyemiyor, stopajını, vergilerini, sigorta primlerini ödeyemiyor, çalışanının haklarını veremiyor, dükkanına yeni mal koyamıyor. Kepenk kapatmanın bile bir maliyeti var ve esnaf onu bile yapamıyor. Esnafa destek olan, sahip çıkan, sesini duyuran ve de feryadına kulak veren yok. Esnaf, temsilcilerinden bu zor zamanda sesi olmasını, feryadını yetkililere ulaştırıp çözüm bulmasını bekliyor. Esnaftan aldıkları üye aidatları ile oturdukları sıcak makam koltuklarında onbinlerce lira maaş alanlar ortada yoklar” diyor.
Pandeminin başında esnafa destek adı altında verilen kredilere değinen Mustafa Birol Kalyoncu, “Şu an esnafın yüzde 99’u aldığı krediyi ödeyemiyor. Kredilerden hariç esnafın neredeyse tamamının elden birçok yere borcu var. Esnaf kazanamıyor ki borcunu harcını ödesin ve insanca yaşam için gerekli imkanlara kavuşsun” diye konuştu. Büyük zincir marketler ve internet satışların tüketicinin tüm ihtiyaçlarını karşıladığını kaydeden Kalyoncu, dükkanını açarak kendisi ve birkaç çalışanına ekmek kazandırmaya çalışan esnafın akıntıya karşı kürek çektiğini ifade etti.
Ümraniye’deki sanayi sitelerinde ve cadde üzeri dükkanlarda; giyim mağazasından manavına, fırınından lokanta ve büfesine kadar hiçbir esnafın halini hatırını soran kimselerin olmadığını söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: “Her şeyin güllük, gülistanlık olduğu güzel günlerde esnafla bol bol resim çekinip sosyal medyalarda ‘şöyle yapacağız’, ‘böyle edeceğiz’ diyen atıp tutanlar şimdi sus-pus olmuşlar. Tamam pandemi var, sokağa çıkmak tehlikeli ancak internetten telefona iletişim kanalları da kapanmış değil ya.. Ararsın esnafın konuşursun, halini-hatırını, derdini sorununu sorarsın. Sonra da beklentileri raporlarsın, yazarsın, çizersin, çözüm yolları ile birlikte ilgili üst birimlere iletirsin. Bitti mi bitmedi? Daha sonra da yapılan ve yapılmayanları takip edersin ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşırsın. Esnaf temsilcisi dediğin şu zor günlerde bunu yapar. Ama nerde? Duyuru, protokol ziyaretleri, vefat haberleri ve özel gün kutlamaları dışında yaptıkları bir şey yok. Esnaf batmış, bitmiş umurlarında olduğunu sanmıyorum.”
Bu zor günlerin de geçeceğine sonuna kadar inandığını kaydeden Kalyoncu; “Her sıkıntının bir sonu vardır. Elbette bu sıkıntılı zamanlar da geçip gidecek ve rahat günlere erişeceğiz. Önemli olan sağlıklı bir geçiş yapabilmek. Atalarımızın ‘Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz’ diye bir sözü vardır. Bizler de esnaf camiası olarak elbette bu kışı geçiririz ancak yediğimiz ayazı unutmayız. Bu zor zamanlarda esnafın yanında olmayanları esnafımızın vicdanına havale ediyorum” dedi.
Kalyoncu, esnafa yönelik acil destek paketini şu şekilde öneriyor: Borcu olan esnafa faiz işlemesin. Tüm esnafa 2 yıl ödemesiz 50 bin TL yıllık en fazla % 5 faizle kredi tahsisi yapılmalı. Esnaf defter tasdik ve noter masrafından muaf edilmeli. Muhasebe ücretlerinde % 50 indirim uygulanmalı. Esnafın ticari aracından 2021 yılı taşıt vergisi alınmamalı. Esnaf, kira stopajından muaf olmalı.