Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMAMOĞLU, “MADDİ MANEVİ ESNAFIN TÜM YARALARI SARILACAK VE BU SORUNLARA KÖKLÜ ÇÖZÜM BULUNACAK..”

Dün sağanak yağışa teslim

Dün sağanak yağışa teslim olan İstanbul’un en çok hasar gören ilçeleri Üsküdar ve Eminönü’nde incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul, pansuman kaldıracak bir şehir değil. Varsa bir eksiklik, orada kalıcı tedbirlerin alınması konusunda kesin adımlar atmak zorundayız” dedi. Kendisinin tatilde olmasına yönelik eleştirilere de yanıt veren İmamoğlu, meteorolojinin AKOM’a saat 12.30 civarında geç uyarıda bulunduğunu söyledi. İmamoğlu, esnafın maddi manevi tüm yaralarının sarılacağını da sözlerine ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte dün yaşanan sel baskınlarında en fazla zarar gören noktalarda incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na Genel Sekreter Yavuz Erkut ile yardımcıları Orhan Demir, Murat Yazıcı ve Murat Kalkanlı da eşlik etti. Yardımcılarından yaşananlarla ilgili bilgi alan İmamoğlu, ilk olarak Eminönü’ndeki yeraltı çarşılarını ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi. İmamoğlu, gazetecilerin sorularına yeraltı çarşısının merdivenlerinde yanıt verdi. “İstanbul’un altyapısı ile ilgili pis su, yağmur suyu ve özellikle kıyıya yakın bölümlerdeki yapılaşma düzeni, alt geçitler buraların bu tür su baskıları ile ilgili, risklerinin ölçümü tümüyle ele alınması gerekiyor” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: “Biz işimizi şansa bırakmak niyetinde asla değiliz. İş, rastgele yönetilmez. Bazı şeyler vardır ki, fiziken bunu aşarsınız. Yapılarınızın düzensizliğini ortadan kaldırıp, atarsınız. Bazılarında da teknik altyapıyı güçlendirirsiniz ve o şekilde aşarsınız.”

-İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE VURGU-

Dünyada bir iklim değişikliği yaşandığına vurgu yapan İmamoğlu, “Bu, sadece Türkiye’ye has değil. Dünya bunu tartışıyor. Fazla değil, 20-30 yıl sonra yaz sıcaklığının en az 3,5-4 derece artacağından bahsediliyor. Ve bu, iklim değişikliklerinden doğan yağışla ilgili süreçlerle ilgili ciddi sorunlar var. Biz, İstanbul’la ilgili seferberlik kelimesini kullanırken sadece deprem, trafik değil, birçok konu var. İşte bu da altyapı ile ilgili bir seferberlik. İstanbul’un yapılaşması ile ilgili ciddi sıkıntılar oluşmuş durumda. Bazı semtlerde, beklentinin çok üstünde bir takım yapı yığını oluşturulmuş durumda. Ne yazık ki bu yapı yığının büyümesi ile ilgili tehditler devam ediyor” dedi.

“METEOROLOJİ, AKOM’A GEÇ BİLGİLENDİRME YAPTI!”

Aşırı yağışla ilgili meteorolojiden AKOM’a geç bilgilendirme yapıldığına dikkat çeken İmamoğlu, “AKOM’daki bilgileri, özellikle bir daha kontrol ettirdim. Bize meteorolojiden yağışla ilgili uyarı 12.30’da gelmiş. Yani o saatte İstanbul’da yağış başlamıştı ve 15-20 dakika sonra da o baş edilmez, saatte 114 kilogramı bulan yağış miktarına erişilmişti. Dolayısıyla çok geç geç bir uyarı işlemiş meteoroloji tarafından. Hatta orta şiddette bir yağış denmiş. Yani yaklaşık 40 kilogramın altında rapor edilmiş ama büyük bir fark var arada. Özellikle Fatih bölgesi için konuşuyorum. Tabii tarihi yarımadanın ciddi sorunları da var. Bu hususta zorluklar da var. Tümüyle ele alınması gereken hususlar bunlar” dedi.

“ESNAFIN YARALARINI SARACAĞIZ”

Eminönü yeraltı çarşısında dükkanı bulunan ve maddi zarar gören esnafın yanında olduklarına vurgu yapan İmamoğlu, “İtafaiye raporlarını bugün, hızlıca sunacağız arkadaşlara. Onlar da sigorta şirketlerini bekliyorlar. Yarayı saracağız. Tabii can kaybının sarılma şansı yok. O büyük üzüntümüz. Bir vatandaşımızı kaybettik. Bu sorunları ileriye dönük yaşamamak adına, ki tam da 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde bu süreci yaşadık. Bu da bir ikazdır. Deprem ikazını ne yazık ki, biz bundan 20 yıl önce yaşadık. Ama 20 yılda ne noktaya geldiğimize baktığımızda, ne yazık ki iyi noktalarda değiliz. Biz, ne yazık ki vatandaşımızı rahatlatacak, cümleler kuramayız. Kimse kimseyi aldatmasın. Keşke rahatlamış olsa vatandaşımız da biz de alkış tutsak. Bu bakımdan, bu da ciddi bir ikazdır” diye konuştu.

“ÜSKÜDAR’DA MÜTEAHHİT FİRMA ‘BASKIN OLMAYACAK’ DEMİŞTİ!”

“Yolumuzda altyapı ile ilgili, afetlerle ilgili yoğun seferberlik dönemimiz adına çalışma yapacağız. Çalışmanın temelinde şu vardır: Dünyanın iklim değişimleri göz önünde bulundurularak ve İstanbul’umuza bunun yansıması ile ilgili, tümüyle İstanbul’umuzun alt yapısını, gözden geçirecek ve makro bir planla hareket edeceğiz, geçici değil. Buralar pompa ile aşılacak durumda değildir. Kalıcı yöntemlerle yol yürüyeceğiz. Üsküdar da bize, “Artık baskın olmayacak, görünen o mevcut görüntü olmayacak” denmişti müteahhit tarafından. Bir daha yaşanmayacak noktasında bilgi verilmişti geçen yönetim döneminde. Üsküdar’da dün 40 kilogram yağış gözlendi. Ama yine aynı manzara yaşandı. Orayı da görmek istiyorum. Yol ve sahili de görmek istiyorum. Sonra tümüyle bir değerlendirme yaparız” şeklinde konuştu.

“BİZİM TATİLİMİZ DE ŞEFFAF”

İmamoğlu, tatilde olmasıyla ilgili yapılan eleştirilere de gazetecilerin, “Bugün de erkenden buraya geldiniz. Bununla ilgili bir şeyler söyler misiniz” sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Gün boyu sokaklarda söyleyeceğim. Bu konunun en basit kısmı. Nedir bu? Birisi onu demiş bunu demiş. Milletvekiliymiş, belediye başkanıymış. Boş konuşan, boş konuşuyor zaten. Makamı ne olursa olsun. İmamoğlu niye tatildeymiş? Bak sen! Bizim tatilimiz de şeffaf. Ailemi siyasetin dışında, tutacağımı her yerde söyledim. Dolayısıyla siyasetin dışında bir alanda 7 yaşındaki kızıma şefkatimi, baba sevgimi göstermem lazım. 14 yaşındaki oğlumu kucaklayıp, onu geleceğe hazırlamam lazım. 21-22 yaşındaki oğlumun da meslek hayatında güçlü olması için kendi kişisel gelişimini güçlendirmesi için, onun yanında olmam lazım. Hayatın görev tarafı ayrı, aile tarafı ayrı. Ben aile tarafını, yoğun bir 8-9 aylık Türkiye gündeminden sonra desteklemeye çalışıyorum. Zaten 2 gün Hacıbektaş’taydım. Ziyaretlerimizi yapmıştık. 2-3 gün de ailemizle birlikte olmak istedik. O ana afetin denk gelmesi, elbette koşup geleceğiz. Gece 12 olur, 3 olur 5 olur. Türkiye’nin neresinde olursak olalım, dünyanın neresinde olursak olalım koşup geçeğiz. Bu benim insani tarafımdır. Bunu kimseyle paylaşmam, tartışmam. Benim tatilim de şeffaftır. Ailemle tatil yapıyorum. Gizli tatil yapmam. Gizli tatil yapmaya ihtiyaç durmam. Çünkü bu benim ihtiyacım, bu benim güzel ailem. Bazen oluyor ki annemi 1-1,5 ay görmüyorum. Bu kadar yoğun bir gündemde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Sorumluluklarımızın büyük olduğunu biliyorum. Sadece rakip olmak, siyaseten karşı tarafta durunca bu laflar söylemek refleksinde bulunan kişilerin kalibresi düşük. Zihinler yetersiz, cümleleri de öyle çıkıyor.”

-EMİNÖNÜ’NDEN BEYAZIT’A KADAR YÜRÜDÜ-

İmamoğlu, yeraltı çarşısında yaptığı incelemelerin ardından yürüyerek Kapalıçarşı’ya geçti. Mahmutpaşa Kapısı’ndan Beyazıt Meydanı Kapısı’na çıkan İmamoğlu, bir kez daha kameraların karşısına geçip, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, “Sabahın erken saatlerinden beri önce Eminönü bu kez Kapalıçarşı’dasınız. Neler diyeceksiniz, çalışmalar nasıl gidiyor” sorusuna, “Sabah Eminönü-Sirkeci’de, yeraltı geçidimizde çarşıdaki esnafımızla dertleştik. Sonra yine Mahmutpaşa yokuşundan Kapalıçarşı’nın içine girdik. Şu anda da Beyazıt Kapısı’ndayız. Buradan AKOM’a geçeceğiz. Sonra Üsküdar’da bazı tespitler var. Üsküdar’da yağış az olmasına rağmen, yine denizle Üsküdar Meydanı’nın malum görüntüsünü yaşamak bizi üzdü. Zira orda artık yaşanmayacağı konusunda açıklamalar olmuştu. Oraları yerinde gezeceğim. Tespitlerimizi yapacağız. Dün, ölen vatandaşımız gerçekten bizi derinden üzdü Allah rahmet etsin” yanıtını verdi.

“AKTİF OLARAK SAHADAYIZ”

İmamoğlu, “İstanbul genelinde bilanço nedir” sorusunu ise, Yaklaşık bin 800’e yakın vaka tarafımıza duyuruldu ve bunların tamamıyla ilgilenildi. 4 bine yakın çalışma arkadaşımız sahada çalıştı. Su baskınlarına yerinde müdahale edildi. Yaralar en hızlı şekliyle sarılmaya çalışılıyor. Sabah bir kısım esnafımızla konuştum, özellikle yeraltı geçidimizdeki esnafımızla. Zararları konusunda tespitler yapılıyor. Arkadaşlarım konuya müdahil oluyorlar. Özellikle tarihi yarımadada yol bakım ekiplerimiz devrede olacak. Ve yolda kanalizasyonda olan sıkıntılarla ilgili İSKİ ekiplerimiz yine sahada. Tümüyle aktifiz olarak sahadayız. En hızlı şekliyle yaraları saracağız” şeklinde yanıtladı.

“YARINA KADAR HİÇBİR SORUN KALSIN İSTEMİYORUZ”

Eminönü ve Kapalıçarşı’daki incelemelerini tamamlayan İmamoğlu, daha sonra AKOM’a geçti. Yetkililerden bilgi alan İmamoğlu, burada da gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, “Maddi hasar oranı ne kadar” sorusu üzerine şu bilgileri verdi: “Çok ihbar ulaştı elimize. 27 yolda göllenme, 13 yolda çökme, 13 alt geçit su baskını. 37 mahsur kalan ve kaza yapan araç ihbarı. 29 adet de bariyer hasarı, sarı mazgal tıkanması gibi ihbarlar. Onun dışındakiler de ev, iş yeri ihbarı şeklinde listesi var.” İmamoğlu, sahada çalışan ekip sayısıyla ilgili de “Yoğunlaşan alan Eminönü ve civarı. Şu anda orada hasar tespitleri yapılıyor. Biz, aynı zamanda itfaiye raporlarımızı buradaki iş yeri sahiplerine hemen vereceğiz. Bekletmeyeceğiz. Sonrasında da oradaki insanların yaralarının sarılması ile ilgili saat 10’da genel sekreter yardımcımız Murat Bey’le beraber bir koordinasyon toplantısı yapacaklar. Biz, onlara maddi manevi yanlarında olacağımız beyan ettik. Onun dışında tarihi yarımadada yol bakım ekiplerimiz, sahada tespitlerini yapıyorlar. Büyük oranda küçük tamirler söz konusu. 24 saat içerisinde toparlanması konusunda talimat verdik. Yarın sabaha orada hiçbir sorun kalsın istemiyoruz. Üsküdar Yavuztürk Mahallesi’nde İSKİ dolgusunu yaptı. Yol çalışıyor ama muhtemelen asfaltı daha sonra halledilecek. Sanıyorum birkaç gün içinde orası çözümlenir. Yerinde göreceğim. Ekiplerin tamamı sahada” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BASINI BİLGİLENDİRECEĞİM”

Yıllardır yapılan uyarılara rağmen kalıcı çözümler üretilmediğini vurgulayan İmamoğlu, “Genel sekreterimizle konuştuk. Hızlıca, özellikle alt yapıya dair ilgili tüm birimleri toplayarak bir çalışma yapın dedin. Talimatımız şu yönde olacak: İstanbul’da son 20-25 yılda yaşanan bu tür sel ve afetlerdeki riskli alanlar nerelerdir? Nerelerde yaşanıyor? Bunların tamamı göz önüne alınarak, alınması gereken kısa, orta uzun vadeli tedbirlerle ilgi çalışma yapılacak. Bununla ilgili önümüzdeki hafta basını da bilgilendireceğim. Bu çalışma, bütüncül bir çalışma olacak. Pansumanla çalışmanın bir anlamı yok İstanbul’da. İstanbul pansuman kaldıracak bir şehir değil. Varsa bir eksiklik, orada kalıcı tedbirlerin alınması konusunda kesin adımlar atmak zorundayız. Bu anlayışla önümüzdeki hafta, bütün arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecek. Elde ettiğimiz bilgilerle de sizi bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, AKOM’un ardından Yavuztürk Mahallesi ve Üsküdar Meydanı’nda da incelemelerde bulundu. İmamoğlu, incelemelerde bulunduğu her bölgede vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı ve yurttaşlarla fotoğraf da çektirdi.