Bu yıl Balparmak ana sponsorluğunda, Muğla Ölüdeniz’de gerçekleştirilen 6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde Balparmak, arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği, Balparmak Arıcılık Akademisi’ni duyurdu.
Arıcılık sektörünün en önemli etkinliklerinden biri olan 6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, bu yıl Liberty Hotels Lykia Ölüdeniz’de gerçekleştirildi. Ülkemiz ve dünya arıcılığının teknik ve ekonomik sorunlarının masaya yatırıldığı, çözüm yollarının tartışıldığı, çam balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtıldığı Kongre’de Balparmak, arıcılık mesleğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve balın yanı sıra arısütü, polen, propolis gibi bala göre ekonomik değeri daha yüksek olan arı ürünleri üretiminin artırılmasına destek olmak amacıyla kurduğu, Balparmak Arıcılık Akademisi’ni katılımcılarla paylaştı.
Öncelik arıcı olmak isteyen kadınlar ve gençler: Balparmak, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) aldığı destekle hayat geçirdiği bu önemli proje ile öncelikli olarak, kırsal kalkınma bölgelerindeki kadın ve gençlerin arıcılığa kazandırılmasını hedefliyor.
Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, Arıcılık Akademisi’yle ilgili şu detayları paylaştı: “Uzman akademisyenlerin eğitmenlik yapacağı Balparmak Arıcılık Akademisi’nde uzaktan, gezici ve uygulamalı sınıf eğitimi şeklinde koloni yönetimi, arı hastalıkları, arı ürünleri üretimi, arıcılık ekipmanları gibi birçok farklı konuda eğitimler düzenleyeceğiz. Uzaktan eğitimler sayesinde, arıcılık konusundaki temel bilgilere her zaman ulaşma imkanı sunarken, gezici eğitim aracımız sayesinde köylerinden ayrılamayan, arıcılık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere, teorik ve uygulamalı eğitim imkanı da sağlayacağız. Uygulamalı sınıf eğitimlerinde ise belirlenen konularda teorik ve uygulamalı eğitimler, arıcıların kolay ulaşabileceği Muğla’nın Ula bölgesinde yer alan “Balparmak Arıcılık Akademisi Ula Merkezi”nde belirli dönemlerde verilecek. Ula merkezinde kurulan modern arılıkta, arı ürünleri üretimi uygulamalı olarak gösterilecek. Eğitimi başarıyla tamamlayan tüm arıcı adaylarına, Bal-Der (Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu) katılım sertifikası vermenin yanı sıra, hediye edeceğimiz arılı iki adet kovan sayesinde, arıcılığa ilk adımı atmalarına destek olacağız.”
Arıcılık Akademisi’nin sadece arıcılara değil Balparmak’ın sektör paydaşlarına da önemli katkılar sağlayacağına değinen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Kapsayıcı Politikalar Uzmanı Mehmet Üvez, “Günümüzde stratejik büyümenin en önemli araçlarının başında Ar-Ge geliyor. Balparmak’ın, EBRD’nin sağladığı bu finansmanı Ar-Ge çalışmalarında kullanarak hem markasını güçlendireceğine hem de satışlarını artıracağına inanıyoruz. Hali hazırda arıcılara yaygın eğitimler veren Balparmak bu kapsayıcı projeyle, ilk etapta Muğla bölgesinin uzak dağlık bölgelerinde, kadınlar ve gençler için istihdam olanağı yaratacak. EBRD tarafından desteklenen eğitim programı, özellikle gençler ve kadınlar için yenilikçi çevrimiçi (online) araçlar ile uzaktan öğrenmeyi ve sahadaki mobil destek ekipleriyle de yüz yüze etkileşimi sağlayacak” diye konuştu.
Balparmak hakkında: Kurulduğu 1980 yılından bu yana bal sektörünün gelişimine öncülük eden ve uzun yıllardır sektörün lideri olan şirket, 300’ün üzerinde çalışanı ve bugün bünyesinde bulundurduğu Balparmak, Balkovan, Apitera ve BallıMix markalarıyla sağlığı, doğallığı, lezzeti her gün sofralara taşıyor. Tüketicisine sunduğu kalite standardı ile farklılaşan Balparmak, bu anlamda sektörün öncülüğünü üstleniyor. Gıda güvenliği konusunda uluslararası standartlara göre çalışan Balparmak, gıda güvenliği sistemi ISO FSSC 22000 ile global gıda standardı BRC (British Retail Consortium) gibi sertifikalara da sahip. Türkiye’nin bal ve diğer arı ürünleri alanındaki ilk ve tek, gıda alanında 8’inci Ar-Ge Merkezi’ne sahip olan Balparmak; Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı sayesinde, tüketicilerine sunduğu ürünleri 92’den fazla parametre doğrultusunda analiz ediyor.