Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti’nin (AYGAD) ev sahipliğinde “Medya Mensupları Buluşuyor” programında çok sayıda basın mensubu bir araya geldi. Yerel basının yaşadığı sorunlar ve bu sorunların giderilebilmesi için çözüm önerilerinin tartışıldığı programda konuşan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ, “Gazetecilik mesleğinin özünde eleştiri vardır. Ancak yapılan eleştiri yol gösterici ve toplum yararına olmalıdır. Çünkü toplumun kısık sesle dile getirdiği memnuniyetsizliği biz yüksek sesle ilgililerine duyurmakla mükellefiz” diyerek AYGAD’ın sahadaki gücünden bahsetti.
İstanbul Anadolu Yakasında 14 ilçede görev yapan basın mensuplarını, mesleğin saygınlığını koruyarak, topluma karşı görevini layıkıyla yerine getirebilmesi adına aynı çatı altında birleştiren AYGAD, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Son olarak bölgede çalışan yerel basın mensupları ile Kartal’da bulunan The Grand Mira Otel’de düzenlen sabah kahvaltısında buluştu. AYGAD Başkanvekili Selahattin Şimşek’in sunumuyla başlayan programda ilk sözü Başkanvekili Vural Dağtekin aldı. AYGAD Başkan Vekili Vural Dağtekin, yerel basının sorunlarına değindi.
Dağtekin şunları dile getirdi; “Yerel basının gücünün ve öneminin farkında olmalıdır. Gazeteciler yaşadıkları birçok sıkıntıyla boğuşurken kesinlikle ilkelerinden taviz vermemeli ve ilkeleri doğrultusunda vatandaşlara bilgi akışını sunmalıdır. Basın çalışanları yaşadığı maddi imkânsızlıklarla boğuşurken bir yandan da eline telefon alarak gazetecilik yaptığını sanan kişilerin mesleği itibarsızlaştırmasıyla da karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda gazeteciliği şantaj olarak kullananlara asla taviz vermeyerek mücadele edeceğiz. Bu mücadelenin güçlü bir şekilde verilmesi için AYGAD önemli bir kurum ve yaşanan sorunların önüne geçebilecek güçte. Biz gazeteciler olarak derneğimize sahip çıkar ve bu aileye liyakatli çalışanlar olarak destek verip büyütürsek mesleğimiz hak ettiği noktaya varmış olur” şeklinde konuştu.
Sorunları madde madde dile getirirken Yerel Basın diye anılsa da mesleğin gazetecilik olduğuna vurgu yapan Dağtekin, “İktidar ve muhalefeti ile tüm siyaset bilmeli ki bu mesleğin mensupları artık örgütlü toplumun gücünü haklarını kazanmak adına kullanacaklar. Mesleğimizin itibarını yükseltmek isterken, bu işi yapanların kaynaklarının başka amaçlar için kullanılmasına da sessiz kalmayacağız” dedi.
Programa çok sayıda gazetecinin yanı sıra CHP Eski İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Zeynep Çetinkaya katıldı. Yerel basının sorun ve çözüm önerileri doğrultusunda konuşan Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Işıkdağ, AYGAD’ın Hedeflerini ve bölgede yapacağı çalışmaları tek tek anlatarak programa katılan gazetecilere bu konuda güçbirliği yapmalarını söyledi. Başkan Işıkdağ, Yerel Basının gelişmesi ve güçlenmesi için liyakat sahibi her gazetecinin AYGAD’a destek vermesinin mesleğin sarsılan imajını düzelteceğini söyledi.
Yaptıkları görevin toplum için hayati önem taşıdığını ifade eden Başkan Işıkdağ, “Gelişmiş, altyapısı güçlü ve halkın desteğini alan yerel basın, demokrasinin sağlıklı işlemesine vesile olur. Bir hususu unutmamamız gerekir. Gazetecilik mesleğinin özünde eleştiri vardır. Ancak yapılan eleştiri yol gösterici ve toplum yararına olmalıdır. Çünkü toplumun kısık sesle dile getirdiği memnuniyetsizliği biz yüksek sesle ilgililerine duyurmakla mükellefiz. Yani yönetilenin sesi yönetenin sağduyusuyuz. Yerel basın mensubu, sürekli halkın içinde ve halktan biridir. Yayın yaptığı bölgede sürekli sahada olan gazetecinin, mesleğini layıkıyla yerine getirilebilmesi için akıllı bilgili, donanımlı, erdemli, objektif, ilkeli ve en önemlisi de dürüst olması şarttır” diye konuştu.
Ülkede iletişim fakültelerinden mezun olup mesleklerini ircaa edemeyen ve bu noktada iş bulamayan üniversite mezunlarının istihdam edilmesi için AYGAD olarak ciddi çalışmalarının olduğunun altını çizen Başkan Işıkdağ, “Radyo-TV, gazetecilik ve basın bölümünü okuyan binlerce işsiz var. AYGAD’ın bu anlamda ciddi bir çalışması var. Rapor haline getireceğimiz çalışmayı Hükümete sunacağız. Şayet kabul görürse bu talebimiz ki kabul görmesi için ısrarcı olacağız. Hem işsizlik oranını düşüreceğiz hem eğitimli kişileri mesleğe kazandıracağız” dedi.
AYGAD’ın Olağan Genel Kurulu’ndan sonra sahaya inerek ziyaretlerini gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Başkan Işıkdağ, “İlk iş olarak yerel yönetimleri ziyaret ediyoruz. Amacımız mesleğimize karşı oluşan ve oluşturulan olumsuzluğu gidererek, yerel basının topluma katkısını anlatmaktır. Aldığımız tepkiler çok güzel ve mesleğin geleceğine yönelik umut verici. Ziyaretlerimiz yerel idarecilerle sınırlı olmayacak. Sırasıyla siyasi parti genel başkanlarını ve hükümetin bizi ilgilendiren kademelerini, aynı zamanda Cumhurbaşkanımızı ziyaret edip, sorunlarımızı bildirmek ve taleplerimizi ileteceğiz. Kaybolan yasal haklarımızın geri verilmesi için raporlarımızı da sunacağız” ifadelerini kullandı.
“Birçok kanaate göre en önemli sorunumuz ekonomik olarak görülüyor. Ancak bizim öncelikli sorunumuz liyakat ve mesleki bilgi eksikliğidir.” diyerek sözlerine devam eden Başkan Işıkdağ şöyle devam etti: “Ekonomik sorunumuz elbette vardır. Fakat bu sorunu aşabilmek için önce mesleğin gerekliliğini yerine getirebilecek bilgi ve beceriye sahip olmamız gerekir. Yani eğitimli eleman eksikliği, teknolojik alanda yetersizlik, gündemi takip edememe, birçok konuda eksik ve yetersiz olmasına rağmen bilgiçlik taslama gibi birçok neden sıralamak mümkün. Durumun böyle olması nedeniyle yerel basının halkın tarafından benimsemesi ve destek görmesi elbette yeteri kadar olmuyor. Bu gün yerel basın olarak yaşadığımız sorunların önemli bir kısmı genel basında da mevcuttur.”
Basın İlan Kurumu’nun yapığı çarpık ve kayırmacı uygulama ile açıkça yerel basının önüne set çektiğini vurgulayan Başkan Işıkdağ, “Bir diğer sorunumuz, resmi ilandan hakkımız olan payı alamamak. Kısa adı BİK olan Basın İlan Kurumunun mahiyetini 26 yıllık mesleki hayatım boyunca anlamadım. Bu gidişle de anlamayacağım. Bu anlamda ciddi bir şekilde mücadele edeceğimizi bilmenizi isterim. Devlet desteğinin olmaması da bizi ekonomik açıdan olumsuz etkilemektedir” dedi.
Mesleki eğitim ve beceriye sahip olmayan kişilerin gazetecilik yapmalarının sebep olduğu olumsuzluklardan da bahseden Başkan Işıkdağ, bunun önüne geçmek için basın mensuplarının daha duyarlı davranması gerektiğini söyledi. Işıkdağ, “Toplumda bıraktıkları izlenim çok berbat ve maalesef bu olumsuz intiba tüm yerel basını kapsamaktadır. Yani ya dilenci ya şantajcı konumundayız. Bizim el birliği ile bu olumsuz tabloyu yok etmemiz gerekir. Bunu da ancak mesleğimize kalite getirerek yapabiliriz. Her akıllı telefonu olan kişi gazeteci değildir. Sosyal medya paylaşımları da haber değildir. Bir fotoğraf karesinin altına kendisinin bile anlamakta zorluk çekeceği birkaç cümleyi yazmakta gazetecilik değildir. Olsa olsa GESTECİLİK olur” diye konuştu.
Gazetecilerin mesleklerini icra ederken egolarını bir kenara koymalarını tavsiye eden Işıkdağ, “Dernek olarak yaşadığımız bazı aksaklıklar nedeniyle bir önceki yönetim işlevsiz kalmak zorunda kaldı. Bunun da meslektaşlarımızın egolarından kaynaklandığını bilmenizi isterim. Zaman zaman yaptığımız etkinliklerde ve ziyaretlerde gazeteci arkadaşlarımız en basitinden fotoğraf çekmeyi bile kendine zül sayıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Senin mesleğin bu! Bir başka ortamda en iyi kareyi yakalamak için elinden geleni yapıyorsun ama kendi etkinliğinde bir fotoğraf çekmeyi bile zül görüyorsun. İnanın meslektaşlarımın kendilerine ve arkadaşlarına olan davranış ve bakış açılarının en hafifini söyledim. Bizim özellikle kendimize olan bu bakış açısını değiştirmemiz gerekir. Yani birbirimize saygı göstermemiz gerekir. Hep birlikte gazetecilik mesleğinin itibarını korumalı ve güçlenmesini sağlamalıyız. Aynı zamanda demokrasiyi de güçlendirmiş olacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, biz fazilet adalarıyız. O halde bu unvanı hak ettiğimizi göstermeliyiz. Çözüm yollarını birlikte aramak ve gazetecilerin de öneri, eleştiri ve isteklerini öğrenmek için bir araya gelmeliyiz. Birlik olmalıyız. Bunun için en doğru adres AYGAD’dır. Sizlere açık davet sunuyorum. Her konuda sıkıntınızı, derneği ziyaret ederek bizlere iletebilir, destek isteyebilirsiniz. Birlikte güçlüyüz” dedi.
Konuşmasının sonunda AYGAD’ın hedeflerini meslektaşlarıyla paylaşan Başkan Işıkdağ, gazetecilerin fikir ve önerileriyle destek vermesinin şart olduğunun altını çizerek hedeflerini şöyle sıraladı, “Mesleki eğitim ve seminerler düzenlemek, Kurumsallaşmak ve mesleğe; saygınlık, itibar kazandırmak, Yerel basın mensupları için bir merkez bina inşa etmek, Matbaa kurmak, Ajans ve haber havuzu oluşturmak, Gazeteciler sitesini inşa etmek, Sosyal tesis kurmak, 81 vilayette yerel basınla iletişim kurup iller arası kültür ve bilgi akışını sağlamak, Yerel basının yasal haklarının kazanılmasını sağlamak, Mevkute beyannamesinin kriterlere uygun verilmesi için yasal talepte bulunacağız.”
Programın sonunda AYGAD’a yeni üye olan, aralarında CHP Eski İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Erhan Balcı, Turan Aslanoğlu, Yalçın Bel, Necmettin Sezen, Ertuğrul Erk ve Hüseyin Caner Güler’in de bulunduğu 7usta gazeteciye rozetlerini takan Başkan Işıkdağ, meslektaşlarının hazırlamış olduğu bir sürprizle de karşılaştı. Gazeteciler AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ’ın doğum günü olması hasebiyle pasta keserek bir kutlama gerçekleştirdi.