Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HERKES İÇİN KÜTÜPHANE PROJESİ’NDEN YURTDIŞI ÖDÜLÜ..

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi tarafından yürütülmekte olan Herkes için Kütüphane Projesi başarılı çalışmaları görülen belediye kütüphanelerinden 80  kişiye yurtdışı ziyareti fırsatı sağladı.  

İlki  2-6  ve 10-14 Temmuz 2017  olmak üzere iki grup halinde Polonya’daki kütüphanelere yapılan yurt dışı ziyaretlerin ikincisi 16-20 Ekim tarihlerinde Moldova’ya yapıldı. Başarılı çalışmaları görülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Ümraniye Atakent’de hizmet veren Nail Bayraktar Halk ve Çocuk Kütüphanesi ve Kütüphaneci Ayşe Kasap bu ziyarete katılmaya hak kazandı.

Herkes için Kütüphane Projesi ile benzer programı uygulayan Moldova kütüphanelerine yapılan bu ziyaret, kütüphane çalışanlarının bilgi ve görüş alışverişinde bulunmalarını sağladı. Bu yoğunlukta bir ziyaretin Türk kütüphanecilik tarihinde ilk kez gerçekleştiğine dikkat çeken Proje Direktörü Prof. Dr. M. Emin Küçük; “Başarılı çalışmalarını gördüğümüz kütüphanecilerimize bu fırsatı sağladığımız için çok mutluyuz. Yurt dışı kardeş projelerle bu tür faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi.

Resmi sloganı “Yerel Dönüşüm, Küresel Erişim” olan Herkes İçin Kütüphane Projesi ile il, ilçe ve belde belediyelerine ait belirli sayıdaki yerel yönetim kütüphanesinde köklü bir değişim ve gelişimin harekete geçirilerek bölgelerindeki vatandaşlar için birer “cazibe merkezi” haline gelmeleri öngörülüyor. Proje ile yerel yönetim kütüphaneleri; bölgelerindeki vatandaşlar için birer toplum merkezi haline gelirken, aynı zamanda kadınların, yaşlıların, gençlerin, işsizlerin, engellilerin ve kırsal kesimlerde yaşayanların hayatlarını kolaylaştırma hedefi gütmekte.

Program kapsamında Moldova’daki çeşitli kütüphaneler ziyaret edilerek yerel yöneticiler ve kütüphane çalışanları ile temasa geçildi. Türkiye’de yürütülmekte olan Herkes için Kütüphane Projesi ile Moldova’daki Novateca Programı üyesi kütüphaneler arasında işbirliği alanları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Geziye katılanlar için Moldova’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gagauzya ziyareti hoş bir sürpriz oldu. Bu bölgede yerel yöneticiler ve kütüphaneciler, Herkes için Kütüphane ekibini coşkulu bir şekilde ağırladı. Son olarak başkent Kişinev’de Türk ve Moldova kütüphanecileri ortak bir toplantı yaparak, gelecek yıllarda yapabilecekleri iş birliği konularını görüşmüşler ve karşılıklı iyi niyetlerini ifade ettiler.

İnceleme gezisine katılan Ayşe Kasap ise düşüncelerini şöyle ifade etti:“Gözümün gördükleri de, gönlümün duydukları da çok güzeldi. Mayıs 2016 yılında tanıştığımız HİK projesi kapsamında katılmış olduğum bu inceleme gezisinde gördüm ki, bir ülkenin gelişmişliğinde ölçünün ekonomik göstergeler değil, kültürel ve toplumsal gerçekliklerde olduğudur. Tüm imkânsızlıklara rağmen yaptığı işi severek, inanarak, samimi, içten yapan insanların, kültürlerine sahip çıkarak ayakta kaldıklarına şahit oldum.

33.842 km2 yüzölçümü ve 4,5 milyon nüfusu ile bir tarım ülkesi olan Moldova’da eğitim düzeyi çok yüksek. Kütüphanelerde burada tam anlamı ile eğitimi destekleyen, tamamlayan bir unsur olmuş. Ülke genelinde 1385 halk kütüphanesi, 1369 adet eğitim kurumlarına ait kütüphane olmak üzere toplam 2753 kütüphane mevcut.”

Reklamı Geç