KOBİ’lere aile hekimliğine benzer bir sistem getiriliyor. Her bir KOBİ yetkili danışmanlarla çalışacak böylelikle işletmeler hem doğru bir şekilde yönlendirilirken hemde ödeyecekleri danışmanlık ücretleri devlet tarafından karşılacanak. Türkiye’nin ilk KOBİ Danışmanlarından Barış ARİÇ yeni sistemle ilgili bilgiler verdi.
KOBİleri güçlendirmek ve rekabet edilebilirliklerini artırabilmek için Mesleki yeterlilik kurumu içerisinde ‘KOBİ DANIŞMANI’ diye yeni bir meslek oluşturuldu. Getirilen yeni sistemde devletin onayladığı KOBİ danışmanlarından KOSGEB’in kontrolünde bir havuz oluşurulacak. Oluşturulan bu havuz ile işletmeler akredite danışmanlardan hizmet alacak ve aldığı hizmet karşılığı danışmanlık ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Türkiye’de ve yurtdışında pek çok firmaya farklı alanlarda danışmanlık hizmeti veren ve Türkiye’deki İlk KOBİ Danışmanlarından olan Barış ARİÇ yeni KOBİ DANIŞMANLIĞI sistemiyle ilgili bilgiler verdi.
Türkiye’nin gelişmiş ülkelerdeki iyi uygulamaları ülkemize getirdiğini belirten ARİÇ, böylelikle ülkedeki ticari kalkınma hızlandırılıyor. Mesleki standartların getirilmesi ve bunların denetlenmesi uygulaması, gerek Avrupa birliği gerekse diğer gelişmiş ülkelerde uygulanan bir konuydu. Ülkemizde de bunun yavaş yavaş işliyor olmasıda mutluluk verici. Çünkü pek çok farklı paydaş ile birlikte hazırlanan meslek standartı mesleğin kalitesini yükseltir. Bu sistem sayesinde KOBİ Danışmanlığı mesleği için de bir takım standartlar getirildi. Bu standartlar baz alınarak adaylar İşletme yönetimi, finans yönetimi, üretim, pazarlama gibi işletme temel faktörlerini de kapsayan 8-9 alandan ciddi yazılı ve sözlü sınavlar tabi tutuluyor. Bunlardan bir tanesinde bile başarısız olursanız belge alamıyorsunuz. Yani siz finansal konularda uzman olabilirsiniz, işletmeyi finansal olarak analiz edip KOBİ’ye gerekli stratejiler uygulama yeterliliğine sahip olabilirsiniz fakat eğer işletme yönetimi yada pazarlama v.b gibi diğer alanlarda yeterli bilgiye sahip değilseniz yine bu belgeyi alamıyorsunuz. Bütün sınavları geçtiğiniz ve belge almaya hak kazandığınızda ise akredite KOBİ DANIŞMANI oluyorsunuz. Bu noktada aslında devlet sizin yeterliliğinizi işletme adına önceden ölçüyor ve hizmet süreci içerisinde de denetlemiş oluyor.
Danışmanlık ücretini KOSGEB ödüyor
Devletin KOBİ’leri kurumsallaşma ve markalaşma konularında desteklediğini belirten Barış ARİÇ; Bu nokta da devlet getirdiği KOBİ Danışmanlığı uygulamasıyla bizim gibi danışmanlarla çalışan işletmelere ödedikleri danışmanlık ücretlerini geri iade ediyor. Böylelikle işletme sağlanan bu teşvikle işletme hem devletin onayladığı bir uzmandan yardım almış oluyor hemde daha az danışmanlık ücreti ödüyor.
Danışmanlarla çalışan bir KOBİ kurumsallaşma için önemli bir adım atmış demektir.
Ülkemizdeki özellikle KOBİ’lerin rekabet edilebilirliklerini artırabilmesi ve işletmelerini büyütebilmeleri için danışmanlık işletmeler adına her zaman ihtiyaç duyulan bir etmen. Fakat bu ihtiyaca karşılık danışmanlık konusu günümüzde işletmeler açısından özellikle KOBİlerde çokca faydalanılan bir durum değil. Bunun pek çok sebebi var. Geleneksel tarza yönetilen işletmelerde yöneticiler bir danşmanla çalışmayı işletmeye külfet olarak görmekte ve yapılması gereken faaliyetler sıralamasında en son sıralara yerleştirmektedir. Bu yanlış. Dünya globalleştikçe ve büyüdükçe sizinde paralelinde onu takip etmeniz gerekir. Bunuda uzmanlarla çalışarak yapabilirsiniz. Büyük ölçekli firmaların çok yüksek maliyetlere katlanarak farklı alanlarda konularından uzman danışmanlardan faydalanmalarının altında yatan sebep de budur. İşletmeniz çevrenizdeki değişkenlere ayak uydurabiliyorsa ayakta kalabilir. Örneğin İnsanların dünyanın herhangi bir yerinden alışveriş yapması rekabeti artırsa da bunu iyi kullanabilirseniz ve strateji oluşturabilirseniz bu durum sizin için ‘yeni pazarlar’ anlamına gelecektir. Dolayısıyla bütün bu değişkenlere karşı işletmelerin geleneksel yapıdan sıyrılıp kurumsal bir yapıya geçmeleri onların menfaatine olacaktır. Danışmanlarla çalışmaya başlayan bir işletme kurumsallaşma adına önemli bir adım atmış demektir.
Devlet desteklerini iyi takip etmek gerek
Türkiye’de farklı zamanlarda işletmelere çok faydalı olacak teşvikler açıklanıyor. Özellikle imalat sanayindeki firmalar için Makina techizat, yazılım, personel konularında çok iyi teşvikler açıklanıyor. Yatırım yapacak işletmeler için çok faydalı destkler var. Böylelikle işletmeler yapacakları yatırımlarda hem çok fazla öz sermaye kullanmadan hemde faizsiz kredi kullanarak bu teşviklerden faydalanabilirler. Sadece bu konu için bile bir danışmandan yardım alınmalı.