Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen dıabetes mellıtus son zamanlarda ülkemizde ve dünyada inanılmaz artış göstermiş ve tedavisi kolay olmasına rağmen önü alınamaz hale gelmiştir. Diyabeti bir çok form da görmek mümkündür. Hamile kadınlarda, gençlerde, yetişkinlerde sık rastlanan bir hastalık olmuştur. Köken olarak endokrin hastalığı olsada esas tüm bulguları metebolik bir hastalık olarak gözlenmektedir. Özellikle kilo problemi olan kişilerde şeker hastalığı görülme sıklığı yüksektir. Obezite diyabet , kalp, hipertansiyon gibi birçok hastalığın gelişmesinde baş etkendir.
Diyabetin seyri hücrenin yıkılması ile başlayarak immün yetersizlik ,bozulmuş glikoz toleransı ve genetik semptomlar ile devam etmektedir. Bu doğumsal olarak başlayabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Vücutdaki insülin yetersizliği veya hiç olmaması sonucunda kişiler diyet , ilaç en son olarak insülin tedavisine başvururlar. Bu süre içinde en önemli olan vücudumuza her giren besinin bize ne kadar ve ne ölçüde gerekli olduğunu bilmemiz gerekir.
Şeker hastasımıyım? Diyabet? Diyabetli olduğunuzu saptamak gün içinde herhangi bir saat te kan şekerinizi ölçmek ile mümkündür. 200 mg/dl nin üzerinde olması tanı koymaya yardımcı olacaktır. Yalnız bu tanıyı doktorunuz ve diyetisyeninize başvurarak öğrenebilirsiniz.
Ailede diyabet öyküsü,
40 yaş ve üzeri olmak,
Gebelik ve sık doğumla ,
Fiziksel hareketliliğin azlığı,
Hipertansiyon,
Obezite,
Erken doğum,
Uzun süre ilaç kullanımı,
Cilt yaralarında geç iyileşme,
Sık enfeksiyon (ağız yaraları vs),
Yorgunluk,
El ve ayaklarda karıncalanma,
Bu gibi bulgulardan 4 ve üzerini kendinizde saptıyorsanız. Kesinlikle danışın!..
NE YESEM? Kış mevsimine yaklaşırken havaların soğuması nedeniyle bazı besinlere ulaşmamız mümkün olmayabilir. Diyabetli kişilerin yediklerine çok özen göstermeleri gerekmektedir. Her ögünlerinde düzenli olarak mevsim sebzesi tüketmeleri 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeleri ve kesinlikle proteini ihmal etmemeleri gerekmektedir Ara öğünlerde meyveleri aynı anda hızlı tüketmek, kan şekerini hızla yükselteceğinden meyve tüketiminden önce mutlaka yoğurt veya süt tüketmeleri gerekmektedir.
Özellikle tercih edeceğimiz besinler kan şekerimizi bir anda yükseltecek besinler olmamalıdır. Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek, fındık, elma, portakal, makarna (kepekli), esmer pirinç, çavdar ekmeği, muz, tercih edilmelidir. Şeker tüketimi en alt sınırlara indirilmeli ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Hazır pastane ürünleri çorbalar ve içeriği bilinmeyen besinler tüketilmemelidir. Önemli olan bir diğer konu ise 3 saatten fazla kişi aç kalmamalıdır. Ve uzun açlık sürelerinden sonra bir anda yemek yememeli yerse de öncelik olarak çorbaya yer vermelidir. Haftada en az 1-2 kez balık tüketmelidir. Balık tüketimi omega-3 ve omega – 6 yağ asitlerini içerdiğinden hafızayı güçlendirir ve antioksidan kapasiteyi arttırarak hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirmektedir.
Diyabetli kişiler kesinlikle yeterli ve dengeli beslenmelidir. Alkol alımı durdurulmalıdır. Gebelik döneminde gestasyonel diyabet tanısı konulan gebeler kesinlikle diyetisyene başvurmalıdır.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM. Dyt. Nurettin ŞAHİNLİ
UMUT BESLENME DANIŞMANLIK VE DİYET MERKEZİ
MEHMET AKİF MAH. FLORYA SOK. NO :24 /10
Randevu tel : 0539 335 36 41 www.dytnurettinsahinli.com
Facebook: www.facebook.com/diyetisyennurettin/
Mail: info@dytnurettinsahinli.com