Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TAHİR ASLANDAŞ DEDE’DEN BAŞKAN ŞAHİN’E TEŞEKKÜR…

İlçedeki Ali Baba Sultan

İlçedeki Ali Baba Sultan Türbesi’ni Korumu Derneği’nin talebi üzerine Cemevi’nin yapımına büyük katkılar sunan Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, örnek bir hizmete imza attı.

alibabasultan0Pendik Belediyesi, Ali Baba Türbesini Koruma, Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin talebi üzerine Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde Sivas’ın tarihi değerlerinden Ali Baba Sultan’ın ismini yaşatacak olan Cemevi’nin inşasına büyük bir katkıda bulunmak üzere kolları sıvadı. Derneğin kendilerine ilettikleri talepten dolayı oldukça memnun olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, belediye olarak halkın tüm kesimlerinin yanında olduklarını belirterek “Toplumumuzun tarihi, kültürel ve inançsal zenginliklerini yaşatabilmenin ve gelecek nesillere aktarabilmenin odlukça önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda çalışmalar yürüten derneklere olan desteğimizi her zaman ortaya koyuyoruz. Ali Baba Sultan Cemevi inşası konusunda ilgili uzman ekip arkadaşlarımız gerekli gayreti göstererek Ali Baba Sultan’ın değerli ismine yaraşır bir çalışma ortaya koyuyorlar” şeklinde konuştu.

alibabasultan3“Ali Baba Sultan’ın ismini Pendik’te

yaşatmaktan dolayı onur duyuyoruz”

Bugün gelinen noktada toplumun birlik ve beraberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Başkan Şahin, toplumsal farklılıkların ayrışma ve çatışma sebebi değil, kültürel zenginliklerimizi ortaya koyan değerler olduğunu söyledi. Anadolu toprağının mümtaz şahsiyetlerinden Ali Baba Sultan’ın, vakıf yüreğiyle toplumsal birliği ve bütünlüğün mayasını atanlardan olduğunu belirten Şahin, “Ali Baba Sultan, beş asır evvel Alevi-Bektaşi toplumunun bir olması,  iri olması ve diri olması için elinden gelen gayreti gösterdi. O dönemde yaptığı vakıfsal hizmetlerle toplumumuzu bugünkü birlikteliğe taşımasına vesile olan Ali Baba Sultan’ın ismini Pendik’te yaşatmaktan dolayı onur duyuyoruz” dedi.

alibabasultan4Dinin yerini ideolojiler alırsa insanlar felakete uğrar

“Geçmişin yâdı, geleceğin ihyasıdır” diyen Dernek Başkanı Tahir Aslandaş Dede, bizi biz yapan manevi ve kültürel değerlere, inanca sahip çıkılması gerektiğini belirterek Alevilikte pir, rehber ve talip olgusunun olmazsa olmazlardan olduğunu ifade etti. Ocaksız Alevilik’in insanları geçmiş değerlerinden kopararak bir boşluğa düşürdüğünü söyleyen Aslandaş sözlerine şöyle devam etti: “Bunun örneklerini günümüz Türkiye’sinde görüyoruz. Din, din adamlarına bırakılmalıdır. Alevilikte de ocakzade pirlerimizdir, dedelerimizdir. Dinin yerini ideolojiler alırsa insanlar felakete ve hüsrana sürüklenmiş olur” dedi.

alibabasultan2“Başkan Şahin’e teşekkür ediyorum”

Alevilerin Osmanlı ve Cumhuriyette inançsal değerlerimizden dolayı büyük zorluklar yaşadığını dile getiren Tahir Aslandaş Dede, “Dergâhlarımız kapatıldı. Bugün cemevlerimiz halen yasal statüde değildir. Temennim o ki inancın inanca zulmü olmasın. Herkes inancını özgürce yapsın. Sayın belediye başkanımıza yapmış oldukları katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Kendisi farklı kültürlerin buluştuğu Pendik’te insanları bir arada tutan, barışık bir sosyal yaşam sağlayan, Alevi-Sünni kardeşliğini pekiştiren örnek bir belediye yönetimi sergilemiştir. Diğer belediye başkanlarımızdan bulundukları bölgede bu kolaylığı sağlamalarını temenni ederim. Peygamber Efendimizin de buyurduğu gibi “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Uyuşun, ihtilafa düşmeyin. İnsanlara yumuşak davranın, şiddet göstermeyin” dedi.

alibabasultan1Aleviler de bu vatanın taşında, toprağında mayası bulunan insanlardır

Konuşmasına devam eden Tahir Aslandaş Dede; “Yönetimlerimizden insan sevgisi esas alınmalıdır. Edebali’nin de dediği gibi insanı yaşat ki devlet yaşasın.” Aleviler de bu vatanın taşında, toprağında, kurtuluşunda, kültüründe mayası bulunan insanlardır. Kendi inançlarına, davalarına sahip çıkmaları lazım. Baskının şiddetin iftiranın karalamanın arkasının kesildiğini takiyye yapmanın bir gereği kalmadığını göğsümüzü gere gere Alevi olduğumuzu söylemenin vaktidir. Değerlerine sahip çıkarak direnen hayatta kalmayı başaracaktır. Cemevimiz ecdadım Ali baba Sultan’ın ismine izafeten Ali Baba Sultan Cemevi olarak yapıldı. Tüm insanlığa hayırlara vesile olsun. Yolumuz aydın olsun. Yardımcımız Bozatlı, Hızır olsun. Gelin canlar cem olalım. Yeni bir dünya kuralım. Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz” dedi.

Ali Baba Sultan Kimdir?

Ali Baba Sultan, 1500’lü yılların başında Horasan’dan gelen bir Türkmen olarak Sivas’ın kenarı olan bugünkü Ali Baba Mahallesi’nde Ocağı’nı kurdu. Sivas merkezde olan; Hamza Bostanı, Poyraz Yerler, Delikkapı, Tebekli Tarlası denilen yerler, eski sultanlar tarafından Ali Baba’ya temlik edilmiş olup kendisi bunları vakf’etmiştir. Kanuni dönemindeki Rüstem Paşa yani halk arasındaki deyimiyle Bitli Paşa, 1547 tarihli vakfiyeden anlaşıldığını göre Merhum Sinan Paşa’dan köy ve mezraları satın alarak Ali Baba Zaviyesi’ne vakfetmiştir.

Burada 19 köy, 7 mezra, 4 adet değirmen vakfedilmiştir. Daha sonraları; Atik Valide Sultan (2. Selim’in Hanımı-3. Murat’ın annesidir.) 1582 tarihli vakfiyeden anlaşıldığına göre Ali Baba’nın oğlu Ahi Mehmet Bey’e beş mut buğday verilecektir, deniyor. Bu sonra 7’ye çıkarılmıştır. Ayrıca günlük 9 akçe verilecektir, diye bir kayıt vardır. Ahi Mehmet Bey’in oğlu Derviş Ali Baba 4. Murat’ın zamanında yaşar. Hatta Bağdat Seferi’ne beraber gittikleri söylenir. 1639 tarihindeki bir vakfiyede 13 göz değirmen, 11 tuzla, 6 kıta çayır, 3 köyün malikâne geliri, bir bostan yeri, bir Poyraz yerleri (yöre ismi) denilen vakfın mevkuflarıdır. (Vakfın mallarıdır.) Bu vakfiyede anlatıldığına göre, kendi vefatından sonra erkek evlada bırakmıştır.

Ali Baba gelir fazlasını mütevveli eliyle erkek evlat arasında eşit bir şekilde taksim edilmesini şart koşmuştur. Ali Baba erkek evladı nesli tükendiğinde bile kız evladın vakfa sahip olmasını istememiş. Vakfiyede dergahı tamir etmek, yemek pişirip yolculara yedirmek, misafirlere yedirmek, evladı vakfın hissesini vermek gibi şartlar vakfiyede kayıtlıdır.

Ali Baba’nın vakıf kurarak topluluk oluşturmaya yönelmesi paramparça olan Alevi-Bektaşi toplumunu iri ve diri olması içindir. Aynı zamanda bireyin korunması içindir. Yaşamın sosyalleşmesi kaçınılmazdır. Alevi-Bektaşiler olarak bu kadar katliamlar olduğu bir dönemde Rüstem Paşa ve Atik Vali’de Sultan niçin bir Alevi-Bektaşi Dergâhı’na vakıf yaparak Ali Baba Sultan’ı desteklemiştir? Konunun detayına girildiğinde olayın hiç de öyle kolay olmadığı görülür. Ali Baba, Rüstem Paşa’dan daha önce dergahını kurmuştur. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan Tahrir kayıtlarına göre, Sivas’ta 205 tane Ahi ve Bektaşi Dergahı vardır.

Reklamı Geç