Ataşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Yeni Hayat Gençlik Merkezi, madde kullanımına karşı derin bir mücadele veriyor. Bazı okullarda öğrencilerin sigara kullanma alışkanlığı oranı yüzde 80’lere varırken, Yeni Hayat Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ‘Bağımlılık ve Farkındalık’ seminerleri ile Ataşehir’de 13 bine yakın genç ve ebeveyne ulaşıldı.
Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin Ataşehir’deki okullarda yürüttüğü ‘Bağımlılık ve Farkındalık’ seminerleri devam ediyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce başlayan projede; 11. ve 12. sınıf öğrencileri bu seminerlere katıldıkları için yeni seminerler 9. ve 10. sınıflara veriliyor. Proje kapsamında 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Ekim-Kasım-Aralık ve Ocak aylarında; Mevlana Kız Teknik ve Anadolu Lisesi ile İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde toplam 1000 gence; “Bağımlılık Nedir? Bağımlılıktan Nasıl Korunuruz? Hayır Diyebilme Becerileri” hakkında seminer verildi.
Projenin 2015 yılı eylül ayı ve 2016 yılı aralık ayı arasında gerçekleşen diliminde ise; toplam 45 ortaokul ve lise ile Yeni Hayat Gençlik Merkezi ve Ataşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen seminerlerle 12 bin 573 genç ve ebeveyne ulaşıldı. İlk yılında pizmit.com İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan şu anda Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Kaymakamlığı ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün proje ortaklığını yaptığı çalışmada; katılımcılara öncelikle Yeni Hayat Gençlik Merkezi hakkında bilgi veriliyor.
Proje kapsamında bu hafta Ataşehir İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ve Ataşehir Belediyesi Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde görevli Psikolog Dostcan Kazak tarafından sunulan seminerde; ‘Madde bağımlılığı nedir, bağımlılık süreci, maddenin zararları, yoksunluk belirtileri, bağımlılığın işaretleri ve doğru bilinen yanlışlar’ hakkında bilgiler verildi.
Seminer öncesi bilgi almak için soru sorduğumuz öğrenciler, okulda eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yüzde 70-80 oranında sigara alışkanlıkları olduklarını söylediler. Öğrenciler, madde kullanımının neredeyse hiç olmadığını, ancak okullarının etraflarında uyuşturucu madde satıcılarının olduğunu anlattılar. Lise üniformaları ile bakkal ve büfelerden rahatça sigara alabildiklerini belirten öğrenciler, büyük marketlerin ise üniformalı öğrencilere sigara satmadıklarını söylediler.