Çekmeköy’de hizmet veren Türkiye’nin ilk ve tek tescilli pazarı Ulus Pazarı’nın aylardır verdiği mücadele her geçen gün dozunu artırarak devam ediyor. Başta bölge halkı olmak üzere Pazar müdavimleri ve kamuoyunun binlerce imza ile destek verdiği Ulus Pazarı esnafının ekmek davası yeni yıla girdiğimiz şu günlerde belediye meclisinin de gündemindeydi. Geçtiğimiz günlerde Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız’ı ziyaret ederek binlerce imzayı teslim eden UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu ve Pazar esnafı, bugün de önce Ak Parti İlçe Başkanı Salih Kırıcı ile görüştü ardından da Çekmeköy Belediye Meclisi’ni ziyaret ederek iktidar ve ana muhalefet gruplarında pazarın bu şartlar altında taşınmasının haksızlık olduğunu ve kanuna aykırılık teşkil ettiğini anlatmaya çalıştılar.
CHP Grubunda meclis üyelerine konuyu aktaran Ulus Pazarı için CHP Grubu bir soru önergesi vererek kapalı Pazar alanına taşınmak istenen Ulus Pazarı esnafı için daha elverişli şartlar oluşturulması ve bölgede yaratılan Pazarcı esnafı sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. Önerge iktidar ve muhalefetin oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.
UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu da geçtiğimiz hafta sonu bölge yerel basınıyla biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Ülke olarak çok zor günlerden geçtiğimizi hatırlatan Başkan Reisoğlu, “Cumhurbaşkanımız, Hükümetimiz ve Meclisimiz içerden ve dışardan kaynaklanan terör saldırıları ve tehditlere karşı canla başla mücadele ediyor. Ülkemizi bölmek parçalamak ve zayıf düşürmek isteyenlerin başvurduğu tek araç terör değil. Ekonomimiz üzerinde oynanan oyunlar da apaçık ortadadır. İçinden geçtiğimiz bu süreçte esnafımızın durumu daha da önem kazanmıştır. Ticaret yapmaya devam edebilen her esnaf, ekonomimizin iyileşmesi için savaşan bir neferdir” dedi. Reisoğlu’nun basın açıklaması şu şekilde;
“ULUS PAZARI, ÜLKEMİZİN TEK PAZAR MARKASIDIR” Pazar kültürünü bir üst noktaya taşıyan, getirdiği alışveriş standartlarıyla çığır açan ve ülkemizin tek Pazar markası durumunda olan Ulus Pazarı esnafı da bu mücadelede ülkemiz çıkarlarının ve devletimizin yanındadır. Ulus Pazarı esnafı bu bilinç ve sorumlulukla çalışmaktadır.
“ÇEKMEKÖYLÜLERİN YÜZDE 97’Sİ ULUS PAZARI’NDAN ÇOK MEMNUN” Bu milli ve samimi duygularla hareket eden Ulus Pazarı esnafı son aylarda Çekmeköy’de ciddi ve kabul edilemez sorunlar yaşamaktadır. Bilindiği gibi Çekmeköy’ün de bir markası haline dönüşen Ulus Pazarı’nda 300 esnafımız (1120) tezgâh açıyor. Çekmeköy’deki mevcut pazarın 2008 yılında yapımı için UPEK ve Ulus Pazarı esnafı büyük özveri göstermişti. Dönemin koşullarında pazarın kurulabilmesi için 1 milyon 200 bin TL katkı yapmıştık. Ortaya bölgenin ihtiyacını en iyi şekilde karşılayan bir Pazar çıkmıştı. Ucuz ve kaliteli ürünler bulunan pazarımızdan Çekmeköy’lülerin memnuniyeti de anketlerde yüzde 97’i buluyor. “İSTEKLERİNİZ HAKLI VE YASAL DEĞİL, 8 MİLYON TL’Yİ NİÇİN İSTİYORSUNUZ?” Ne yazık ki böylesi önemli bir işlevi olan ve beğenilen pazarımızın önce günü değiştirilmek istendi. Yetmedi şimdi de pazardan çıkmamız talep ediliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılıp işletmesi Çekmeköy Belediyesi’ne ve oradan da meclis kararı ile Yeditepe Şirketi’ne devredilen Kapalı Pazar Alanına geçmemiz isteniyor. Üstelik tek kuruş bile harcamadığı ve bir taşerona verdiği alana geçmemiz ile ilgili olarak Çekmeköy Belediyesi tahta başına 7 bin TL ve toplamda 8 milyon TL’ye varan gerekçesini ne olduğunu bilmediğimiz bir ücret talep etmektedir. Ayrıca da sözleşmelere süre konulmaktadır. Tüm bunlar, kıt kanaat geçinen pazarcı esnafının kabul edebileceği istekler olmadığı gibi haklı ve yasal istekler de değildir. Aylardır devam eden bu sıkıntılı süreç tüm iyi niyetimize rağmen bitmemiştir.
Hükümetimiz Esnafa destek vermek amacıyla; vergi borçlarının yapılandırılması, sicil affı, faizsiz kredi, teşvikler, hatta işsizlikten dükkânlarını kapatan esnafa işsizlik maaşı bile bağlayarak, Esnafı ayakta tutmaya çalışırken; Çekmeköy Belediyesinin, Hükümetin bu politikalarının tamamen karşısında bir tutum sergilemesi kabul edilemez niteliktedir.
Değerli basın mensupları; Bu isteklere karşı çıkmamızın önemli nedenleri var. Çünkü uygulanmak istenen kararlar Çekmeköy’lülerin ve pazarcı esnafının menfaatine olmadığı gibi, sağlık, güvenlik, ulaşım gibi daha temel açılardan da birçok sıkıntıyı beraberinde getirmektedir.
ÖNERİLEN YENİ PAZAR YERİNİN FİZİKİ KOŞULLARI ÇOK YETERSİZ: Öncelikle yapılan kapalı pazar yeri fiziki yapı olarak yetersiz ve küçüktür. Mevcut Pazar yerini oraya fiziken taşımak mümkün değildir. Tezgâhlar sığmamaktadır. Ayrıca araç giriş ve çıkışları da sorundur. Yeni yapılan pazar alanı, insan yoğunluğunu taşıması açısından da son derece yetersizdir. Pazarda yaşanacak herhangi bir kargaşa durumunda alanın acilen boşaltılması mümkün değildir. Can ve mal güvenliğini sağlamak mümkün görünmemektedir.
LABİRENT GİBİ PAZAR YERİ OLMAZ İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRER: Pazarın statik projesinden kaynaklanan ciddi sıkıntılar da mevcuttur. Kolonlar arası mesafe nedeniyle Pazar tezgâhları konulduktan sonra Pazar, tam bir labirente dönüşecektir. Dolayısıyla bu yerleşim düzeni pazarda alışveriş yapan insanlara serbest dolaşım izni vermeyecektir. Kapalı alanın; doğal havalandırmasının olmayışı ve gün ışığının yokluğu, tezgâhların otopark alanlarına giriş ve çıkışına komşu olması Pazar yerine geleceklerin yoğun egzoz gazına maruz kalacak olması, ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır.
MAHALLELERE UZAK, ULAŞIM ZOR OTOBAN TRAFİĞİ FELÇ OLUR: Tüm fiziki koşulların yetersizliğinin yanında coğrafi olarak da Pazar yeri doğru bir noktada değildir. Mahallelere uzaktır, ulaşımı zordur, servis ile çözülebilecek bir durumu da yoktur. Yapılan bina Şile otobanı yanındadır, Bölgeye pazarların taşınması ile yoğunluk iyice artacak ve trafik felç olacaktır.
PAZARLAR AVM GİBİ İŞLETİLEMEZ İŞGALİYE DIŞINDA PARA İSTENEMEZ: Pazar yerine geçişte istenen hava parasını anlamak da mümkün değildir. Bina İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Çekmeköy Belediyesi’ne kamu menfaati için hibe edilmiştir. Çekmeköy Belediyesi 4 pazarın esnafından toplam 20 milyon TL hava parası istemektedir, bu yasal değildir. Semt pazarları, AVM tarzında işletilemez kamu menfaatine uygun olmalıdır. Belediye işgaliye bedeli dışında hiçbir ücret talep edemez. Yeni pazar yerinde Bakanlar Kurulu kararınca belirtilen işgaliye bedelleri dışında ek bir bedel alınmaması gerekmektedir. Zaten şu an 16 bin 520 TL ile Ulus Pazarı esnafı üst birimden işgaliye parası ödemektedir. İstenildiği gibi yüksek kiralar alınırsa bu ürünlere yansır pahalılığa yol açar, vatandaş mağdur olur.
ÇÖZÜM İÇİN TEK UMUDUMUZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Artık tek çözüm olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalesini görüyoruz. Siz basın mensuplarımız aracılığıyla sesimizi duyurmak istiyoruz: “Sayın Cumhurbaşkanım; Çekmeköy Belediyesi, büyük sorunlara yol açacak Çekmeköy’lüleri ekonomik, açıdan mağdur edecek. Bölgenin trafiğini kilitleyecek ve birçok esnafın tezgâh kapatmasına yol açabilecek Ulus Pazarı’nın yerini değiştirmek ve yasal olmayan şekilde dört pazardan toplam 20 milyon TL hava parası isteme yanlışında ısrar etmektedir. Aylardır sürdürdüğümüz iyi niyetli ve yapıcı uzlaşma arayışlarımız karşılık bulmadı. Tek umudumuz sizsiniz. Sorun kronikleşmeden ve daha büyük sıkıntılara yol açmadan memleketin her köşesinde ve en ufak sorunla ilgilendiğiniz gibi bu soruna da el atmanızı tüm Ulus pazarı esnafı adına arz ediyorum.”