Ümraniye Belediye Meclisi Aralık ayı ikinci oturumuna İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyesinin kaçak hafriyat işlemleri için kestiği cezaların tartışması damgasını vurdu. MHP Meclis Üyesi Av. Cihan Tufan’ın, “İBB’nin ilçe belediyemizin hafriyat dökümleri için kesmiş olduğu 9 milyon liralık cezalara açıklık getirilmeli” sözlerine yanıt veren CHP Ümraniye ve İBB Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, “Ortada 9 milyon lira diye bir ceza rakamı yok. Ceza tutarı 7.5 milyon liradır ve bunun Ümraniye Belediyesi’ne kesilen kısmı sadece 265.497 TL’dir. Kalan kısım ise belediyenin bu yeri üçüncü kişilere kiraya vermek sureti ile haksız kazanç elde ettiği firmalara kesilen cezalardır” dedi.
Ümraniye Belediye Meclisi, Aralık ayı 2. toplantısını 1. Başkanvekili Mucip Kopuz başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem maddelerinin oylanmasından sonra geçilen serbest kürsüde MHP Meclis Üyesi Av. Cihan Tufan’ın, “İBB’nin ilçe belediyemizin hafriyat dökümleri için kesmiş olduğu 9 milyon liralık cezalara açıklık getirilmelidir” sözleri üzerine başlayan tartışma meclis üyelerini karşı karşıya getirdi. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan CHP Ümraniye ve İBB Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, Meclis Başkanvekili Mucip Kopuz ile yaşadığı kürsüde konuşma izni verilmemesi tartışmasının ardından yerinde yaptığı açıklamada; “Bi defa ortada 9 milyon lira diye bir ceza tutarı yok. Ceza tutarı 7.5 milyon lira ve bunun ilçe belediyemize kesilen kısmı sadece bir tutanakla 265.797 TL’dir. Cezaların geriye kalan kısmı ise belediyemizin bu yeri üçüncü kişilere kiraya vermek sureti ile haksız kazanç sağladığı firmalara kesilmiştir” dedi.
Söz konusu döküm yerinin İnkılap Mahallesi’nde Hamamlıdere Boztepe Mevkii olarak bilinen Orman Bakanlığı’nın Ümraniye Belediyesi’ne tescilli mesire alanı olarak 29 yıllığına kiraya verdiği alan olduğunu kaydeden Av. Filiz Öztürk Çelik; “Tıpkı Halk Ekmek’teki borçlanmada olduğu gibi ‘bütçemiz yok’ dinelerek burayı yıllardır mesire alanı olarak halkın hizmetine sunmayan Ümraniye Belediyesi, alanı kaçak hafriyat döküm sahası yapıyor ve kendisi kullandığı yetmezmiş gibi bir de üçüncü kişi firmalara kiraya vermek sureti ile haksız kazanç elde ediyor. Bu yere kaçak hafriyat dökülmesinden dolayı ilk ceza önceki İBB yönetimleri döneminde 2013 tarihinde kesiliyor ve o ceza da hala ödenmiş değil. 2019 yılında bu yer tekrar hafriyat alanı olarak kullanılmaya başlanınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne şikayetler gidiyor. İBB, şikayetler üzerine haberdar oluyor ve Eylül 2020’ye kadar sürekli uyarılarda bulunup yanlıştan dönülmesi için istişareler yapıyor. Tüm uyarılara cevap alamayınca da ilk şikayet ihbarının gelmesinden bir yıl sonra Ümraniye Belediyesi’ne 265.497 lira kaçak hafriyat döküm cezası kesiliyor” şeklinde konuştu.
Filiz Öztürk Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Tekrar söylüyorum ortada 9 milyon lira diye bir ceza tutarı yoktur. Toplam ceza tutarı 7.5 milyon liradır. Bu cezanın 265.497 lirası Ümraniye Belediyesi’ne, geri kalan kısmı ise bu yeri kiralayan üçüncü kişi firmalaradır. Ceza tutarlarının belirlenmesine gelince; bu rakamlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu ceza tutarlarına göre düzenlenmiştir. Bu yeri üçüncü kişi firmalara kiraya vermek yolu ile haksız kazanç sağladınız şimdi tehdit ve ajitasyonla bu vebali ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Kaçak yere hafriyat dökerek cami, cemevi inşaatı da olmaz. Bu vebal ile Ümraniye’de bir kaçak hafriyat gerçeği ortaya çıkmıştır. Ümraniye adına bu durumdan utanıyorum” şeklinde konuştu.
CHP’li Çelik’in kaçak hafriyat cezalarına ilişkin açıklamalarına yanıt Ak Parti Ümraniye ve İBB Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer’den geldi. Büyükşehir meclisinde konuya ilişkin verdiği soru önergesinin başkanlık makamına oybirliği ile havale edildiği konuşmasını dinleten Tuncer, belediye binası önünde yaptıkları katlı otoparkın hafriyat işini 800 bin liraya bir şirkete verip döküm alanı olarak da bu yeri gösterdiklerini söyleyerek; “Söz konusu alana dökülen hafriyatlar bir yıl toplandıktan sonra yine ihale usulü ile verilerek Şile’ye naklediliyor. Bu yeri hiçbir şekilde üçüncü şahıslara kiraya vererek kazanç sağlamadık. Bunu söyleyen yalan diyor. Okul, cami, cemevi, otopark gibi tamamen kamu yararına yapılan hizmetleri yapan firmaların geçici süre hafriyat toplama yeri burası. Size göre cami ve cemevinin ulviyeti olmayabilir ama bizim için var” dedi.
“Bağışçı vatandaşımız geliyor bir yere okul yapmak istediğini beyan ediyor ama belediye olarak bizim o yerin hafriyatını almamızı istiyor. Ne yapalım kamu yararına olan bu hizmetler için vatandaşa yardımcı olmayalım mı?” diye soran Tuncer; “200 bin lira etmeyen araçlara 796 bin lira ceza kesiliyor. Üstelik büyükşehir genel sekreter yardımcısı ile yapılan tüm istişarelere rağmen kesilen ceza toplam miktarı 9 milyon 330 bin lira. Dün büyükşehirde pandemi gündemiyle yapılan ilçe belediye başkanları toplantısı çıkışında Belediye Başkanımız İsmet Yıldırım ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu İBB Başkanı Ekrem İmamoılu’na bu cezaları sorduğunda kendisi ‘haberim yok’ diye cevap veriyor. Benim büyükşehir meclisinde soru önergesi verip başkanlık makamına havale edilen böyle bir konudan ‘haberim yok’ denmesi tam bir tiyatrocu işi. Aslında kavuk İBB Başkanı İmamoğlu’na verilmeli. İdari mahkemesine başvuruda bulunarak gerekli hukuki girişimleri yaptık Halk Ekmek’teki haksızlığın döndüğü gibi bu da geri dönecek. 4 milyon liralık resmi hibeden Halk Ekmek borcumuzu mahsuplaştık ve kalan 2 milyon lira alacağımız da halen duruyor” şeklinde konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Ali Kılıç da yaptığı konuşmada, İBB tarafından Ümraniye Alemdağ Caddesi üzerinde ruhsatlı ve izinli simitçi tezgahının Ümraniye Belediyesi tarafından görev ve yetki alanının dışına çıkılarak kaldırıldığını ifade etti. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısı ile bu yanlıştan dönülerek önemli bir ‘insan hakkı ihlalinin giderilmesi’ çağrısında bulunan Ali Kılıç, “Haklı vatandaş mağdur edilmemeli” dedi. 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul seçimini hatırlatan Ali Kılıç, “Anlaşılan 806 bin fark size yetmemiş. İnsanımızın işsizlik ve açlıkla boğuştuğu şu salgın sürecinde 5 tane maskeyi dağıtamıyorsunuz ama Tunus’a yardım diye şovmenlik yapıyorsunuz. İstanbul Büyükşehir’de hizmet ve yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Biz sizin gibi hayal üretmiyoruz” şeklinde konuştu.
Gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten, İBB’nin başta ulaşım olmak üzere Ümraniye’ye çok büyük yatırımlar yaptığını ifade ederek; “Ümraniye’ye kesilen kaçak hafriyat cezalarına ilişkin yargı yoluna gitmeniz gayet yerinde isabetli bir karar olmuş. Gerçekler ortaya çıksın. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ümraniye’ye yapmış olduğu başta metro gibi ulaşım yatırımları olmak üzere hizmetlerini görmezden gelemeyiz. 2017’den 2019 yılına kadar duran metro hatlarını bulduğu kredi finansmanları ile yeniden başlatan İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, vizyonu geniş bir başkandır. Yapımı yeniden başlayan metro hatlarının büyük kısmı Ümraniye’den geçen duraklardan oluşmaktadır. Ümraniye bu metro ağları sayesinde önemli bir ulaşım merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.